Studentenverzekering

Hoe werkt het meten van je bloeddruk?

klachten bij ouderen
Geschreven door admin

Om na te gaan of je te maken hebt met een te hoge of een te lage bloeddruk kun je de bloeddruk opmeten. Hoe werkt dat meten van de bloeddruk eigenlijk? Wanneer is je bloeddruk te hoog of te laag?

De bloeddruk
Je hart pompt het bloed door je lichaam. Omdat het bloed alles bij elkaar een hele afstand af moet leggen, gaat dat met heel wat druk gepaard. Deze druk die door het bloed aan de binnenkant van je slagaders en aders wordt uitgeoefend noemen we de tensie, ofwel: de bloeddruk. Je bloeddruk is niet steeds hetzelfde. Op het moment dat het hart klopt, trekt het samen. Deze beweging wordt door de slagaders overgenomen. Op dit moment is de bloeddruk het allerhoogst. Dit is de systolische bloeddruk, in normale spreektaal hebben we het over de bovendruk. Vlak voor de hartslag is de druk het laagst, de diastolische bloeddruk, ofwel de onderdruk.

Houd je bloeddruk in de gaten
Je zult begrijpen dat een te hoge of een te lage bloeddruk consequenties kan hebben voor je gezondheid. Een te hoge bloeddruk zorgt ervoor dat de binnenwand van je aders en slagaders teveel druk te verwerken krijgen, wat uiteindelijk tot hart- en vaatziekten kan leiden. Een te lage bloeddruk zorgt ervoor dat je lichaam onvoldoende doorbloed wordt wat bijvoorbeeld tot duizelingen en zelfs flauwvallen zou kunnen leiden. Het is daarom verstandig je bloeddruk in de gaten te houden.

Hoe meet je de bloeddruk?
Een bloeddrukmeter bestaat uit verschillende onderdelen: een band met een opblaasbare ballon die om je arm gaat en een manometer. De band gaat om je arm en de ballon wordt opgeblazen. De bloedtoevoer in de armslagader wordt even afgeknepen. Dit controleer je door de polsslag te meten. Dan wordt de toevoer een beetje hersteld en is er, te horen via een stethoscoop, een geluidje in de aderen hoorbaar. De druk die nu op de manometer staat is de systolische druk, de bovendruk. Dan wordt de bloedtoevoer langzaam helemaal hersteld. Zodra de geluidjes niet meer hoorbaar zijn staat de diastolische druk op de manometer, de onderdruk.

De gevonden waardes, systolisch en diastolisch
De bloeddruk wordt gemeten in millimeter kwikdruk. Voor de kwikdruk gebruiken we de scheikundige afkorting van kwik, Hg. Een bloeddruk van 120/80 mmHg betekent dat je een systolische bloeddruk, dus bovendruk, hebt van 120 mmHg, en een diastolische bloeddruk, dus onderdruk, van 80 mm Hg. Heb je precies deze waardes, dan zit je helemaal goed, 120/80 mm Hg is de optimale bloeddruk voor volwassenen. De gemiddelden liggen tussen deze optimale waardes en de 140/90 mm Hg.

Regelmatige controle
In sommige gevallen is het noodzakelijk om regelmatig te controleren of de bloeddruk niet te hoog of te laag is. Daar hoef je niet altijd voor naar een dokter, je kunt ook zelf een bloeddrukmeter kopen zodat je jezelf onder controle kunt houden. Zo kun je op tijd eventueel een door de dokter voorgeschreven medicatie nemen.

Welke klachten kan een te hoge bloeddruk veroorzaken?
Een te hoge bloeddruk kan een behoorlijke impact op je lichaam hebben. Zo ontstaan er door een te hoge bloeddruk vaak klachten als hoofdpijn, misselijkheid en overgeven, duizeligheid, kortademigheid en pijn op de borst. Ook komt het voor dat je zicht minder goed wordt. De gevolgen van een te hoge bloeddruk zijn dus vrij ernstig, aangezien ze de kans op een hartaanval, nierfalen, een vergroot hart of een beroerte aanzienlijk vergroten. Daarom is het zo belangrijk om je bloeddruk tot het juiste niveau te brengen.

Hoe verlaag ik mijn bloeddruk?
Het is natuurlijk van belang om je bloeddruk te verlagen wanneer deze te hoog wordt. Hier zijn verschillende manieren voor, waarvan het aanpassen van de levensstijl de belangrijkste is. Zo kunnen stoppen met roken en minder drinken van alcohol een zeer positief effect hebben op je bloeddruk. Andere manieren om de bloeddruk te verbeteren is door meer te gaan bewegen en gezonder te gaan eten. Let er voornamelijk op dat je minder ongezonde vetten en zouten naar binnen gaat werken!