Gezondheid

Hoofdpijn van TL verlichting? Dat komt veel voor!

Geschreven door admin

Sommige mensen krijgen hoofdpijn op hun werk. Hoe dat komt? Soms door te droge lucht, teveel stress of te weinig water. Maar soms kan het ook komen door TL-verlichting op kantoor. TL-verlichting kan namelijk zeer vermoeiend werken voor onze hersenen.

Knipper, knipper, knipper
TL-verlichting knippert zo’n 50x per seconde (50hz). Dat is te snel om met het menselijk oog te kunnen waarnemen. Maar onbewust maakt TL-verlichting je daarom moe of zelfs duizelig. De oplossing? Overstappen op T5 TL verlichting kan al helpen. T5 TL knippert 40.000 ker per seconde, en dat is te veel voor het menselijk ook waar te nemen. We ervaren T5 verlichting dan ook als rustige, stabiele verlichting. Dat gaat de hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid van “normale” of “ouderwetse” TL-lampen tegen.

De hoeveelheid storende flikkeringen in verlichting, wordt flicker genoemd. Lees hier wat Flicker precies inhoudt en hoeveel flicker storend is voor mensen.

En hoe zit het met LED verlichting?
LED verlichting is modern en wordt tegenwoordig heel veel en vaak toegepast. Op kantoren of bijvoorbeeld schoolpanden worden steeds vaker LED TL lampen of –panelen gehangen. Maar ondanks het feit dat LED een moderne lichttechniek is, is het ook bij LED-lampen niet altijd zeker dat ze geen hoofdpijn veroorzaken of vermoeiend werken. Wanneer LED-verlichting dan wel prettig is? Dat heeft simpelweg met de kwaliteit van de verlichting te maken. Kies daarom kwaliteitsverlichting voor op je werkplek. Je blijft er scherper van, voelt je fitter, hebt een hogere productiviteit en bent niet zo vroeg op de dag al helemaal opgebrand.

Heb jij last van hoofdpijn, vermoeidheid of zelfs duizeligheid op je werk? En vermoed je dat het wellicht door de verlichting komt? Maak het dan bespreekbaar bij je werkgever. Het vervangen van oude, knipperende lampen heeft namelijk vaak nog veel meer voordelen voor de baas dan een hogere medewerkersproductiviteit… misschien helpt ‘m dat om voor nieuwe verlichting te kiezen?