Gezondheid Zorg

Wat is het belang van een EHBO-cursus?

Geschreven door admin

Er gebeuren tegenwoordig heel wat ongevallen op straat en in openbare ruimtes. Genoeg mensen weten in zo’n situatie niet hoe zij moeten handelen. Dit kan grote gevolgen hebben voor het slachtoffer. Weet u in een dergelijke situatie wat u moet doen? Wanneer u een EHBO-cursus heeft gevolgd, is dit waarschijnlijk wel het geval. Toch denken veel mensen dat het niet nodig is een dergelijke cursus te volgen. In onderstaande tekst leest u wat het belang is van een EHBO-cursus.

Levens redden

In eerste instantie is een EHBO-cursus natuurlijk van belang omdat het levens kan redden. Wanneer iemand iets overkomt en er wordt niets gedaan, kan dit uiteindelijk fataal worden voor de persoon in kwestie. Indien u weet wat u moet doen, kun u direct eerste hulp verlenen totdat het ambulancepersoneel ter plaatse is. Het duurt vaak enige tijd voor er een ambulance arriveert, dus is het van belang om direct eerste hulp te verlenen in bepaalde situaties.

Blijvend letsel voorkomen

Naast het redden van levens, kan EHBO ook blijvend letsel voorkomen. Indien iemand uit een brandend gebouw komt rennen en niemand weet wat er moet gebeuren, heeft de persoon in kwestie waarschijnlijk een flink aantal brandwonden. Met behulp van een EHBO-cursus leert u wat u in dergelijke situaties moet doen. Zo kunt u dus voorkomen dat mensen blijvend letsel overhouden aan een ongeval of zorgen dat het letsel minder erg wordt.

AED-apparaat gebruiken

Steeds meer mensen hebben tegenwoordig last van hartproblemen. Dit kan er bijvoorbeeld in resulteren dat zij in elkaar zakken. Een AED-apparaat kan in dat geval uitkomst bieden. Toch weten niet veel mensen hoe zij zo’n apparaat moeten gebruiken. Een AED kan levens redden, dus is het van belang dat zoveel mogelijk mensen weten hoe dit werkt. Tijdens een EHBO-cursus wordt er aandacht besteed aan de werking van dit apparaat. Indien u een cursus gevolgd heeft, kunt u met een AED dus mogelijk het leven van iemand redden. Weet u niet hoe een AED werkt? Dan kan het maar zo zijn dat iemand dit met zijn of haar leven moet bekopen.