Zorg

Wat gebeurt er allemaal in de eerste 2 jaren van je kind?

Gefeliciteerd, je bent zwanger van je eerste kindje! Er breekt een spannende tijd aan. Niet alleen je zwangerschap is enorm spannend, ook de bevalling en het opvoeden van je kindje is erg spannend en nieuw. Hoe gaat je kindje zich ontwikkelen en wat kun je allemaal verwachten? Dit gebeurt er allemaal in de eerste 2 jaren van je kind.

Baby

Tot de eerste verjaardag is je kindje nog echt een baby. Hij is compleet afhankelijk van jouw zorg op alle gebieden. Er is nog geen besef van een eigen ik. In het eerste jaar zul je merken dat je baby steeds meer bewegingen leert en dat hij steeds meer geluidjes gaat maken, tot er echt wordt gebrabbeld. Ook zal je baby veel gaan lachen. Soms worden er zelfs al een paar woordjes gezegd. Je baby begint je te herkennen en kan dit duidelijk maken door te gaan lachen als zijn vaste verzorgers binnenkomen of door in zijn handjes te gaan klappen. Je baby begint nieuwsgierig te worden naar de wereld om zich heen en begint spulletjes op te pakken om er later mee te kunnen spelen.

Dreumes

Vanaf de eerste verjaardag mag je je kind een dreumes gaan noemen. Je dreumes is steeds minder afhankelijk van jouw constante zorg. Hij begint te lopen en te praten. Hij gaat zelf op onderzoek uit en begint te merken dat er sprake is van een eigen persoon. Hij wil graag bij zijn ouders zijn, maar ook erg graag zelf ontdekken. Je dreumes begint te leren dat er een eigen kunnen is en gaat daarom van alles uitproberen. Het is belangrijk dat je hem hierbij complimentjes geeft, ook als hij bijvoorbeeld een kleine opdracht uitvoert zoals het opruimen van blokjes. Een dreumes begint steeds meer te beseffen waar spullen voor bedoeld zijn en gebruikt ze hier ook voor.

Peuter

Vanaf 1,5 jaar begint je dreumes een peuter te worden. Dit zal ongeveer duren tot het 4e levensjaar. Je peuter beseft dat hij een eigen persoon is en begint een eigen wil te ontdekken. Hij heeft door dat hij niet constant bij zijn ouders hoeft te zijn. Dit is een erg boeiende, maar soms ook lastige periode. Een peuter moet namelijk gaan leren waar bepaalde grenzen liggen. Als je kind peuter is, betekent dit dat je je steeds meer bezig gaat houden met opvoeden in plaats van met alleen maar verzorgen. Belangrijk om te weten is dat een peuter denkt dat de wereld om hem draait. Hij eist alle aandacht op en begrijpt niet dat ouders ook nog andere dingen te doen hebben. Hij gaat daarom ook op een negatieve manier aandacht vragen. Het beste is om dan rustig te blijven. Als je boos reageert, maak je het vaak alleen maar erger. Heb je er erg veel problemen mee om rustig te blijven en vind je het lastig om je peuter goed op te voeden? Dan zou je een cursus positief opvoeden kunnen overwegen.