Huidverzorging

Wat is colloïdaal zilver?

Geschreven door admin

Colloïdaal zilver is een gedestilleerde oplossing van zilverdeeltjes in water. Het water heeft meestal een gelige tint, door de aanwezigheid van atomen, omdat er een heel complex productieproces aan vooraf gaat om echt colloïdaal zilverwater te maken. Het wordt met een zogenaamde plasma-vonkmethode geproduceerd, waarbij minuscuul kleine zilverdeeltjes gegenereerd worden door elektriciteit te jagen tussen twee, in een bak met gedestilleerd water ondergedompelde, zilveren elektroden. Dit resulteert in puur colloïdaal zilverwater. Er zijn echter 3 verschillende typen zilverwater in omloop: puur colloïdaal zilverwater, ionisch zilverwater en proteïne zilverwater.

Verschillende typen zilverwater

Ionisch zilverwater is helder van kleur en is geproduceerd als zilver opgelost in water in plaats van zilverdeeltjes in water, zoals bij echt colloïdaal zilverwater het geval is. Dit onderscheid is cruciaal, omdat de zilverionen zich in het lichaam verbinden aan chloor, resulterend in zilverchloride, wat hele andere eigenschappen heeft dan colloïdaal zilver. Bij zilver proteïne wordt een eiwitbindmiddel toegevoegd, waardoor er relatief grote zilverdeeltjes in de vloeistof blijven zweven in plaats van oplossen. Hierdoor hebben deze deeltjes een te hoge concentratie zilver, en daarnaast zijn de grote deeltjes en het aanwezige eiwitbindmiddel niet goed voor je gezondheid. Puur colloïdaal zilverwater is het enige type zilverwater met de positieve, weerstand verhogende, bacteriedodende werking.

Is colloïdaal zilver een medicijn?

Vroeger kon je colloïdaal zilver kopen als medicijn tegen veelvoorkomende kwalen, vanwege de antibacteriële werking: het doodt bacteriën, schimmels en virussen, maar is daarnaast gunstig voor je afweersysteem. Dit was voor de ontdekking van penicilline. Echter, het heeft de status van medicijn, en tegenwoordig zelfs die van voedingssupplement, verloren en zilver is niet opgenomen als toegestaan mineraal in de bijlage van de EU-Voedingssupplementenrichtlijn. Wel wordt het verkocht voor uitwendig gebruik.

Ontsmettend en genezend zilverwater

Colloïdaal zilver heeft een ontsmettende werking en het stimuleert de genezing van de huid. Het kan puur of middels een compress aangebracht worden op wonden en huidbeschadigingen. Het wordt ook wel gebruikt om de mond te spoelen bij schimmelinfecties of tandvleesontsteking. Online zijn er diverse adressen waar je colloïdaal zilver kunt kopen. Met name in de natuurgeneeskunde en homeopathie wordt colloïdaal zilver toegepast, ook vanwege zijn snelle werking en het feit dat er, bij correct gebruik, weinig bijwerkingen bekend zijn.