Huidverzorging

Wat te doen bij contactallergie

Geschreven door admin

Contactallergie is een vorm van huiduitslag die wordt veroorzaakt door buitenlichamelijke stoffen die met de huid in aanraking komen en een allergische reactie veroorzaken. Dit wordt ook wel contacteczeem genoemd en uit zich door jeuk, rode huidpuntjes, huidschilferingen, rode vlekken en blaasvorming. Contactallergie veroorzakende producten zijn er legio, maar de meest bekende zijn de metaalvormen chroom en nikkel, haarverf, latex, sommige shampoos, parfum, nagellak en andere cosmeticaproducten. Als je gevoelig bent voor de bestanddelen van deze producten kan contactallergie veelvuldig optreden. Dit wordt als bijzonder vervelend ervaren, niet in de laatste plaats omdat het lelijk uitziende huidplekken veroorzaakt.

Vermijd producten waar je gevoelig voor bent

Zoals met zoveel zaken: voorkomen is beter dan genezen. Weet je dat je niet goed reageert op sieraden die van chroom of nikkel zijn gemaakt of deze bestanddelen bevatten, draag ze dan niet. Contactallergie kan soms sluipend optreden. Dat wil zeggen dat je er eerst niet zoveel van merkt, maar na een dag dragen van bijvoorbeeld oorbellen krijg je letterlijk rode oortjes van deze juwelen. In sommige gevallen zijn de gevolgen van contactallergie dusdanig dat de persoon in kwestie zich moet oriënteren op een ander beroep. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kappers die dagelijks met haarverf, permanentvloeistof en andere haarmiddelen moeten werken.

Hulpmiddelen bij contactallergie

Gelukkig staat op steeds meer artikelen allergie-informatie. Lees bij gevoeligheid de verpakking daarom aandachtig door alvorens het product aan te schaffen. Heb je gauw last van eczeem? Houd dan je huid goed vet. Een drogere huid zal sneller eczeemvorming vertonen. Is de huiduitslag dusdanig ver gevorderd dat je er niets meer aan kunt doen? Ga dan naar je huisarts. Hij of zij zal je dan een zalf of crème voorschrijven.