Gezondheid

Kriebelhoest

slechte adem
Geschreven door admin

Een kriebelhoest kan vervelende klachten geven, tot een rustige en sporadische hoest tot het chronisch hoesten met pijn in de keel en pijn op de borstspieren. Daarbij kunnen andere gevoeligheden (zoals allergie op pollen of huisstofmijt) tijdelijk verergerd worden.

Deze vorm van hoesten kan ook onderliggende oorzaken hebben. Oorzaken als tinnitus, sinusitis, astma, bronchites, hyperventilatie en andere kunnen ten grondslag liggen. Als de kriebelhoest langer dan 10 dagen aanhoud dan is het advies om een huisarts te raadplegen.

Dit artikel geeft je tips bij een kriebelhoest.

Wat helpt bij een kriebelhoest?

Veel drinken is geadviseerd om sowieso de irritatie in de keel te verminderen. Niet alleen water uit de kraan is aanbevolen, maar denk ook aan warme (kruiden)thee, kruidenboillons of citroenwater. Neem een waterfles mee om je eraan te herinneren om te blijven drinken.

Honing

Honing is aan te bevelen, het kan de klachten aanzienlijk verlichten. Biologische honing is aan te raden. Je kunt het bijvoorbeeld in je thee doen. Honing mag niet aan kinderen onder de 1 jaar gegeven worden.

Luchtvochtigheid verhogen

Een droge lucht veroorzaakt meer irritatie. Daarom is het advies om een hogere luchtvochtigheid te creëren in de woon- en slaapkamer, vooral in de wintermaanden. Een luchtbevochtiger voldoet hiervoor prima.

Een hete douche helpt om alles een beetje los te maken.

Stoom

De welbekende stoom die bij heet water word geproduceerd inhaleren, doe een handdoek om je heen om de stoom niet te laten ontsnappen. Eucalyptus capsules kunnen erin gegooid worden, dit kan het extra losmaken.

Medicijnen

Er zijn tal van medicijnen of middeltjes om de kriebelhoest te onderdrukken. Let wel op dat in het algemeen is geadviseerd om deze middeltjes niet langer dan 3 dagen te gebruiken, je lichaam kan er namelijk aan wennen.

Overig

Een extra kussen op de slaapkamer, zodat je hoofd hoger ligt, kan tot minder irritatie van de luchtwegen leiden. Doorgesneden uien op je nachtkastje kan ook helpen.

Tot slot

Kriebelhoest kan erg vervelend zijn. Bovenstaande tips kunnen je helpen om de klachten aanzienlijk te verlichten. Worden de klachten na 10 dagen niet minder dan is het advies om contact op te nemen met de arts.

Bronnen:

https://www.kriebelhoest.info