Haarverzorging

Hoe kom ik van de roos af en hoe blijf ik roosvrij?

roos hoofd
Geschreven door admin

Wat is roos precies?

Roos in je haar is lastig en ziet er vaak onverzorgd uit en geeft veel ergernis of schaamte omdat roos bijna altijd op de schouders van je kleding ziet zitten. Heb je ooit roos gehad en ben je nu roosvrij, dan wil je dat graag zo houden. Heb je roos en wil je daar zo snel mogelijk vanaf, lees dan verder.

Roos wordt veroorzaakt door een schimmelsoort met de naam Pityrosporen ovale en is bij vrijwel iedereen aanwezig. Deze schimmel zorgt in sommige gevallen voor een versnelde vernieuwing van de hoofdhuid waardoor de oude huidlaag sneller dan normaal loslaat. Er ontstaan dan kleine, droge schilfertjes die zichtbaar zijn in je haar. Deze zijn te verwijderen met speciale shampoos die seleniumsulfide of zinkpyrithion bevatten. Dergelijke shampoos maken de schimmel onschadelijk maar zijn niet agressief voor je haar.

Heb je veel last van roos, dan kan je bijvoorbeeld Selsun proberen. Deze shampoo, die je enkele minuten laat intrekken, heeft een zeer sterke uitwerking op roos. Ook ketaconazolcreme werkt goed. Masseer deze creme goed in en laat deze gedurende de nacht zijn werk doen. Was daarna je haren met een milde shampoo. Voor zowel Selsun als de creme is vaak één behandeling genoeg.

Om je haar daarna roosvrij te houden is het voldoende om het regelmatig met een normale anti-roosshampoo te wassen.

Schimmels gedijen goed op muffe en donkere plekken. Zorg daarom voor licht en lucht in je haar en draag zo min mogelijk mutsen, petten of een helm.