Gezondheid

Meet je zuurstofpercentage in je bloed met een saturatiemeter

Heb je weleens last van vermoeidheid of stijve spieren? Dan kan het zijn dat de hoeveelheid zuurstof in je bloed te laag is. Om dit in de gaten te houden kan je het zuurstofpercentage in je bloed meten met een saturatiemeter. Wat is een saturatiemeter en hoe werkt dat? We vertellen er meer over in dit artikel.

Wat is zuurstofsaturatie?
In het bloed zit hemoglobine, een eiwit dat in de longen zuurstof aan zich bindt en in de weefsels de zuurstof loslaat. Zuurstofsaturatie ook wel zuurstofverzadiging genoemd, is de waarde die aangeeft hoeveel zuurstof gebonden is aan de hemoglobine die in de aders zit. Eenvoudiger gezegd is zuurstofsaturatie het percentage zuurstof dat in je bloed zit. Is de hoeveelheid zuurstof minder dan 90% van wat je bloed maximaal kan bevatten, dan spreek je van desaturatie, ofwel zuurstoftekort in je bloed.
Heb je zuurstoftekort dan merk je dat direct aan je lichaam. Het functioneren van je spieren gaat achteruit en het kan schadelijk zijn voor je organen. Heb je een korte tijd last van zuurstoftekort, dan is dit geen probleem. Komt dit echter vaker voor dan kan dit gevaarlijk zijn. Desaturatie kan namelijk duiden op ademhalingsziekten, hartproblemen of slaapapneu. Om deze reden is het aan te raden om regelmatig je zuurstofniveau te meten.
Wat is een saturatiemeter?
Een saturatiemeter is een medisch instrument die het mogelijk maakt om op een eenvoudige wijze het zuurstofpercentage in je bloed te meten. Vaak zijn het compacte apparaatjes die om een vinger geplaatst kunnen worden en zo het zuurstofpercentage meten. Je zuurstofpercentage kun je laten meten bij je huisarts, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om saturatiemeters zelf aan te schaffen. Saturatiemeters zijn er in verschillende uitvoeringen en prijsklassen en het apparaat is gemakkelijk in gebruik. Plaats de saturatiemeter om de wijsvinger en druk op start. Binnen enkele seconden staat de uitslag in percentage op het scherm, vaak samen met je hartslag.
Wat als mijn saturatiewaarde te laag is?
Zoals eerder al vermeld is het geen probleem als je zuurstofniveau af en toe te laag is. Om de saturatie te herstellen moet de vraag naar zuurstof naar beneden. Doe dit door even te gaan zitten en een momentje van rust te pakken. Lees een boek, maak een puzzel of neem even een hazenslaapje. Mocht je zuurstofniveau regelmatig te laag zijn, neem dan contact op met je huisarts.