Medicijnen

De laatste ontwikkelingen op het gebied van medicijnen

medicijnen in verschillende kleuren
Geschreven door admin

Medicijnen, een industrie in ontwikkeling

Hoewel er nog steeds veel werk is voor de farmaceutische industrie, zijn er in de laatste jaren belangrijke ontdekkingen gedaan op het gebied van medicatie. Die ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat de levensverwachtingen van bepaalde ziektes flink zijn verhoogd en dat sommige ziektes zelfs volledig te genezen zijn.

Meer gemak met nieuwe HIV-pillen

Er is de afgelopen dertig jaar veel gebeurd op het gebied van medicatie ter bestrijding van HIV. Door deze ontwikkelingen zijn de levensverwachtingen van mensen met dit virus sterk verbeterd. Het virus kan zelfs levenslang onderdrukt worden bij gebruik van de juiste medicijnen. Helaas bleken sommige mensen resistent tegen de gebruikelijke medicatie en daar heeft men de laatste jaren geprobeerd een oplossing voor te vinden. Sinds 2011 zijn in de Nederlandse apotheken pillen verkrijgbaar die ook werken bij mensen die resistent zijn voor andere middelen. Een bijkomstig voordeel van dit medicijn is dat voor veel mensen geldt dat ze minder pillen per dag moeten slikken en vaak ook minder slikmomenten op een dag hebben.

Andere ontwikkelingen in de farmaceutische industrie

Ook voor andere ziektes zijn in de laatste jaren veel nieuwe medicijnen ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld een injectie die een uitkomst moet bieden voor mensen met migraine. De injectie die maandelijks wordt gegeven, zou het aantal migraineaanvallen kunnen halveren. Ook is ontdekt dat een bepaald stofje een molecuul van malaria onschadelijk kan maken. Deze ontdekking werd gedaan door een robot en er wordt nu onderzocht hoe dit stofje in medicatie kan worden verwerkt. Op het gebied van chemotherapie is ontdekt dat toevoeging van Erbitux aan chemotherapie erg succesvol is gebleken. De overlevingskansen van longkanker werden in sommige gevallen met 20% verhoogd. Het middel Avasting werd al gebruikt tegen darmkanker longkanker, maar recentelijk is ontdekt dat het ook werkt tegen metastische borstkanker. De geneesmiddelenfabrikant Novartis heeft een middel op de markt gebracht dat 20% effectiever is bij hartfalen dan reguliere geneesmiddelen.