Ouderdom

Sanitaire hulpmiddelen; veiliger en comfortabeler

Geschreven door admin

Natuurlijk willen we er liever niet aan denken, maar voor bijna iedereen komt vroeg of laat toch het moment dat het lichamelijk allemaal wat minder wordt. Heel vervelend, bijvoorbeeld bij de dagelijkse activiteiten in de badkamer. En dan is het vanzelfsprekend fijn als je terug kunt vallen op verschillende sanitaire hulpmiddelen die het leven er een stuk prettiger op maken.

In bad of onder de douche gaan is iets dat wel allemaal minstens een paar keer per week doen. En velen kunnen niet zonder een dagelijkse gang naar de badkamer. Maar als het lichaam niet meer optimaal functioneert, of dat nu is door ziekte, een (tijdelijke) handicap of simpelweg ouderdom, wordt het gebruik van het toilet of douche/bad al snel een hachelijke onderneming. Gelukkig zijn er vele hulpmiddelen beschikbaar die zorgen dat één en ander een stuk veiliger en comfortabeler wordt.

Baden

Voor mensen met een lichamelijke beperking is het vaak lastig gebruik te maken van een standaard bad. Meestal is de instap te hoog waardoor het in bad gaan een hele onderneming wordt. En hetzelfde geldt dan natuurlijk ook voor het weer uitstappen na afloop. In dat geval kun je terugvallen op aangepaste baden. Die zijn er in verschillende soorten:

  1. Hoog-laag bad
  2. Kantelbad
  3. Inloopbad
  4. Bad met deur

Je keuze maak je afhankelijk van de specifieke situatie qua ruimte en lichamelijke conditie, maar allemaal maken ze het altijd een stuk eenvoudiger om in- en uit bad te komen als je wat minder mobiel bent en zorgen zo voor het verminderen van slip- en valgevaar.

Douche

Lekker douchen is natuurlijk heerlijk, maar als je minder mobiel bent, kunnen de vochtige en gladde omstandigheden best tot onveilige situaties leiden. In dat geval kun je het plaatsen van een douchezitje in combinatie met één of meerdere wandbeugels overwegen. Je kunt dan veilig gaan zitten in een comfortabele houding en ook weer eenvoudiger opstaan. De zitjes zijn eigenlijk altijd opklapbaar waardoor anderen die gebruikmaken van dezelfde douche hier helemaal geen last van hoeven te hebben.

Er zijn overigens ook losse stoelen die speciaal geschikt zijn voor onder de douche. En wat dacht je van speciale douchekophouders die je eenvoudig met één hand op en neer beweegt. Wel zo prettig als je de andere hand nodig hebt om je goed vast te houden.

Toilet

Ook voor het toilet zijn er beugels beschikbaar die je helpen bij het op het toilet gaan zitten en weer opstaan. Of je vindt er steun bij voor het aan- en uittrekken van je kleding. De beugels zijn bijna altijd opklapbaar zodat je ook met een rolstoel of rollator makkelijk bij het toilet kunt komen. En de beugel is opgeklapt ook zeer goed te gebruiken als je bijvoorbeeld staand wilt plassen.

Ben je niet meer in staat naar de toiletruimte te gaan, dan kun je kiezen voor een losse toiletstoel. Deze zijn meestal in hoogte verstelbaar en voorzien van waterafstotende bekleding. De toiletemmer van de toiletstoel kan na gebruik eenvoudig worden verwijderd en vervolgens geleegd en schoongemaakt.