Seksualiteit

Seksueel misbruik een gif dat blijft vergiftigen

Geschreven door admin

Wanneer je seksueel misbruikt bent, dan heeft dat vaak verregaande gevolgen. Niet alleen in je jeugd, die door het misbruik wordt getekend, maar ook op latere leeftijd. Je bent geschonden in je vertrouwen in de mens, in je vertrouwen in jezelf en in je lichamelijke integriteit. Het is een gif dat op allerlei manieren doorwerkt in je leven. Hoe werkt dat?

 

Je wordt volwassen

Als volwassene ga je de wereld in. Ontdekken wat er bij je past. Maar als je seksueel misbruikt bent, vertrouw je eigen oordeel over de mensen niet. Je hebt moeite om je vertrouwen te schenken en als gevolg daarvan sta je vaak alleen. Veel slachtoffers van seksueel misbruik blijven alleen omdat ze een relatie niet aandurven. Anderen gaan wel relaties aan, maar houden deze vaak niet vol omdat het ingewikkeld is om iemand zo dichtbij te laten komen. Of ze voelen zich binnen hun relatie eenzaam.

 

Je krijgt kinderen

De zwangerschap, bevalling en het ouderschap staan onder invloed van het seksueel misbruik. Onderzoeken door de gyneacoloog bijvoorbeeld, kunnen traumatisch zijn, omdat je iemand moet toelaten op die intieme plek. De ‘onheilsplek’ zou je zelfs kunnen zeggen. Maar ook tijdens de bevalling kan het misgaan. Controleverlies en pijn in dit zo kwetsbare gebied kan een trigger zijn waardoor je herbelevingen krijgt.

 

Kinderen opvoeden

Je kind wordt groter en bereikt de leeftijd die jij had ten tijde van het misbruik. Je ziet, helder als glas, hoe klein een kind nog is. Hoe klein en onvolwassen je nog was. Ook dit kan herbelevingen triggeren of overdreven angsten over wat jouw kind kan overkomen oproepen. Dat kan tot allerlei problemen leiden.

 

De misbruiker wordt oud

In minstens de helft van de gevallen van seksueel misbruik is de dader een familielid, vaak een ouder of grootouder. Wanneer deze oud en ziek wordt, komt te overlijden, valt er vaak een angst van je af. Daar staat tegenover dat je hoe dan ook een beslissing moet nemen. Ga je op ziekenbezoek? Ga je naar de begrafenis? Hoe doe je dat met de rest van je familie?

 

Helen van seksueel misbruik

Wanneer je deze verhalen leest denk je misschien dat het hopeloos is. Dat je levenslang hebt en dat het nooit meer goed komt. Toch is ook dat niet waar. Je kunt helen van seksueel misbruik. Het is niet eenvoudig, het is misschien wel het moeilijkste wat je ooit gedaan hebt. Maar het kan wel. En dan heb je er later geen last meer van. In plaats van bang om oud te worden, ben je dan blij dat je nog jaren kunt genieten.

 

Wil je weten hoe je kunt helen? Kijk dan op www.helenvanseksueelmisbruik.nl en koop het gelijknamige boek.