Seksualiteit

Dyspareunie: meest voorkomende kwalen en oplossingen

Geschreven door admin

Pijn bij het vrijen of wat men ook wel dyspareunie noemt is ongelooflijk vervelend. Wat een van de leukste dingen in het leven moet zijn, doet pijn. En daardoor niet van te genieten zoals andere mensen stellen wel kunnen. In dit artikel lichten we een aantal veelvoorkomende kwalen toe, en belangrijker wat men ertegen kan doen.

Sowieso dient het onderwerp opgesplitst te worden in mannen problemen en in vrouwen problemen. Dit spreekt voor zich. Laten we beginnen met vrouwen problemen. Uit onderzoek blijkt dat dyspareunie vaker voorkomt bij vrouwen dan bij mannen. Bij vrouwen is er dan het onderscheid tussen oppervlakkige pijn en diepe pijn, bron: depaarsekeizerin.nl. Oppervlakkige pijn is pijn die optreedt bij de penetratie, dus bij het binnengaan. Diepe pijn, zoals wel laat raden, is pijn die ontstaat wanneer te diep wordt doorgestoten door de partner. Dan is er ook nog het probleem vaginisme. Dit omvat dat de vagina vrijwel ontoegankelijk is wanneer men op het punt staat iets in te brengen. Dat kan zijn een penis, maar zelfs een tampon o.i.d. Dit komt voornamelijk door samentrekken bekkenbodemspieren. Vaginisme kan een psychische oorzaak hebben, onplezierige seksuele ervaringen kan hier ten grondslag aan liggen. Een seksuoloog kan u hierbij helpen en verdient onze aanbeveling om dit in ieder geval te overwegen.

Dan de mannen. Hier komt vooral balanitis redelijk vaak voor in Nederland. Dit is in feite een schimmel infectie van de eikel van de penis. De nummer 1 oorzaak is te weinig of juist te veel hygiëne. Er is in deze regio een evenwicht nodig tussen gisten en schimmels en wanneer men dit verstoord kan men problemen verwachten. Dus vergeet uw zelf bijvoorbeeld onder de douche niet deze regio schoon te maken, maar let dan op dat u dit niet te grondig doet anders kunnen er ook weer problemen veroorzaakt worden. Het is niet alleen het te weinig of te grondig wassen dat problemen kan veroorzaken. Ook medicijngebruik of bepaalde aandoeningen. Meer oorzaken voor balanitis kunt u hier vinden: https://www.depaarsekeizerin.nl/info-adviezen/pijn-bij-vrijen-komt-ook-voor-bij-mannen. Een mogelijke oplossing is als volgt, 1 tot maximaal 2 keer per dag voorhuid terugtrekken (in zijn geheel, of zover mogelijk) en uitermate voorzichtig wassen met lauw water. Indien uw partner te maken heeft met vaginale schimmel problemen, gebruik dan te allen tijde tijdens de daad een condoom! Anders verergert het probleem zich geheid. Mannen boven de vijftig hebben relatief vaak te kampen met prostaat ontsteking. Vaak na een niet goed behandelde blaasontsteking kunnen er bacteriën problemen veroorzaken bij de prostaat. Soelaas hier kan bieden prostaatmassage, hete baden en zaadlozingen.

Enfin, dit is slechts een tipje van de sluier wat betreft mogelijke dyspareunie problemen bij zowel mannen als vrouwen. Voor meer informatie raadpleeg altijd een huisarts en of eventueel een seksuoloog.