Fit worden

Sporten is gezond, maar sport jij ook al duurzaam?

Geschreven door admin

Inmiddels weten we wel dat sporten goed voor je is! Lichaamsbeweging doet wonderen voor je, voor je gezicht, gezondheidsproblemen, humeur en energie! De ene is een fanatieke sporter en de ander niet. Maar heb je er ooit bij stilgestaan hoe duurzaam jouw sport is?

Niet duurzame sporten

Er zijn een aantal sporten waarvan we wel kunnen bedenken dat het geen duurzame sporten zijn.  Overal waar een hoop energie bij wordt gebruikt of elektrische apparaten zijn meer belastend voor het milieu dan joggen, wandelen , fietsen en andere sporten waar geen energie voor nodig is. Zo kan je bedenken dat een zwembad veel energie kost om te onderhouden en te laten werken. Ook met de auto gaan naar je sportvereniging is niet zo duurzaam!

Ook een sport die veel energie kost is bijvoorbeeld golf. Er is zo’n 20.000 vierkante kilometer aan golfbanen over de wereld. Naast dat je deze grond voor nuttige zaken kan gebruiken, zoals voedselverbouwing en ontbossing een slechte kwestie is, kost het onderhouden van de golfbanen enorm veel water.

Skiën is een sport die veel last ondervind van de klimaatveranderingen, aangezien het sneeuwseizoen verkort wordt. Echter doen zij ook zelf mee, door grote lappen te ontdoen van bomen en planten. Ook kost het ook veel energie en water om met sneeuwkanonnen de piste mooi te houden.

 

Wel duurzame sporten

Je kan bedenken dat watersporten zoals zeilen en kitesurfen duurzamere sporten zijn dan motorboten en scheuren met jetski’s, aangezien daar brandstof bij gebruikt wordt. Ook sporten zoals hardlopen, judo, boogschieten, tafeltennis en voetbal maken gebruikt van natuurlijke energiebronnen. Wil je jouw sportclub verduurzamen Dan kan je ook zonnepanelen aanschaffen. De overheid geeft je maar liefst 30% korting!

Tijdens je sport sessie kan je ook duurzame spullen gebruiken. Zo zijn de plastic waterflesjes enorm slecht. Het reinigen, behandelen, bottelen, vullen, verpakken en vervoeren s slecht voor het milieu. Neem dus een waterfles die goed recyclebaar is en niet elke keer vervangen te worden. Kraanwater is net zo lekker! Ook je sportuitrusting kan duurzaam! Er zijn enorm veel lijnen die gebruik maken van organisch katoen, bamboe of hennep. Ook schoenen met natuurlijk rubber zijn beter dan synthetisch rubber! Op deze manier sport je duurzaam, wat goed is voor jezelf en het milieu!

Mede mogelijk gemaakt door WhatsOrb: het platform voor duurzaam nieuws en groene innovaties