Nagelverzorging

Tips om te stoppen met nagelbijten

Geschreven door admin

Het wordt vaak bestempeld als een vervelende gewoonte die lelijke sporen achterlaat: nagelbijten. Maar wist je dat dit een heuse medische aandoening is? Onychofagie wordt het genoemd in de medische wereld en het uit zich door het afbijten en opkauwen van de nagels van een of van alle vingers. Meestal wordt er doorgebeten tot in het nagelbed en wordt zelfs de vingerhuid niet ongemoeid gelaten. Nagelbijten duidt doorgaans op een vorm van gedragsproblematiek alhoewel de exacte oorzaak moeilijk te achterhalen is.

Nagelbijten, hoe leer je het af?

Het is een illusie om te denken dat je met behulp van middeltjes van het nagelbijten afkomt. Je kunt de symptomen weliswaar bestrijden door het intapen van de handen, of het insmeren van de vingers met een smerig goedje, maar daarmee los je de oorzaak niet op. Sterker nog, het kan door deze symptoombestrijding zelfs zo zijn dat er een andere nare gewoonte voor in de plaats komt, zoals met je haren frunniken of roken. Ook heeft het straffen van kinderen die nagels bijten geen enkel nut. Het enige dat je creëert is nog meer frustratie en de oorzaak blijft of wordt verergerd.

Hoe wel nagelbijten beëindigen?

Hoe kun je er nu wel effectief voor zorgen dat je zelf of je kind stopt met nagelbijten? Zoals genoemd is nagelbijten een gedragsprobleem dat wordt veroorzaakt door bepaalde druk, spanning of andere stressfactoren. Hierbij speelt het karakter van de nagelbijtende persoon in kwestie een belangrijke rol. Benader vanuit het karakter de manier hoe om te gaan met stressfactoren en door dit te veranderen zal de behoefte om nagels te bijten verdwijnen.