Eetproblemen

Verlaagde kans op diabetes met koolhydraatarme recepten

Geschreven door admin

Steeds meer onderzoeken tonen de gezonde effecten van het bekende koolhydraatarme dieet aan. Ook wanneer je niet zozeer een dieet volgt, maar wel recepten bereidt volgens de koolhydraatarme theorie, kun je van deze gezonde effecten profiteren. Zo is al langer bekend dat mensen met overgewicht aanzienlijk gewicht kunnen verliezen door het eten van koolhydraatarme gerechten. Ook leidt regelmatig koolhydraatarm eten en drinken tot een verlaging van het cholesterol en zelfs tot een verlaging van de bloeddruk. Maar ook een ander groot voordeel wordt steeds vaker genoemd in combinatie met koolhydraatarme voeding: je verlaagt het risico op diabetes aanzienlijk.

Diabetes

Diabetes is aan ander woord voor suikerziekte. Suikerziekte is erg vervelend, want je moet continu insuline spuiten om je suikerspiegel op pijl te houden. De frequentie waarin je dat met doen hangt af van diverse factoren. Zo zijn er gradaties en diverse typen diabetes. Mensen die gevoelig zijn voor suiker, lopen een verhoogde kans op diabetes. Maar ook wanneer je veel suikers eet, neemt de kans op diabetes alleen maar toe. Diabetes is een welvaartsziekte. Dat betekent dat het vaak voor komt in welvarende landen, omdat de wijze van voeding daar anders is. Mensen kunnen makkelijk en snel aan voeding komen, maar beseffen niet dat die producten vaak vol met suikers zitten. Al die suikers worden opgenomen in het bloed, maar het zijn er zoveel dat je lichaam het niet meer verwerken kan. Diabetes kan dan het gevolg zijn.

Gevolgen van diabetes

Diabetes wordt steeds beter te controleren. Mensen krijgen insulinespuiten mee en moeten zichzelf (via een prik in de vingers) voor een maaltijd op het juiste suikerniveau brengen. Desondanks is dit erg vervelend. Het is een aanslag op je tijd en op je leven, want je wordt er dagelijks meerdere malen mee geconfronteerd.
Diabetes is niet dodelijk en je kunt er prima oud mee worden. Maar ook hier geldt dat diabetes niet gezond is en het van kwaad tot erger kan gaan als je er niets mee doet. Je zal dus meer moeten doen dan alleen prikken en je suikerspiegel steeds weer laten dalen.

Voeding op basis van koolhydraatarme producten

Koolhydraten worden in de meeste gevallen gevormd door suikers. Dat betekent dat koolhydraatrijke producten boordevol koolhydraten en dus suikers zitten. Je snapt dat je door hier een patroon in te doorbreken voor jezelf makkelijk het verschil kan maken. Reken af met koolhydraatrijke producten en voorkom op die manier dat je teveel suikers binnen krijgt. In het geval van diabetes kun je dan het comfort vergroten en zal het probleem diabetes toch minder een rol gaan spelen (in elk geval zal het niet gaan verergeren). Maar als je nog geen diabetes hebt, maar wel aanleg – omdat het bijvoorbeeld in de familie zit – kun je er wel richting aan geven en voorkomen dat jij hier ook last van krijgt.
Koolhydraatarme producten zijn vaak vrij van suikers en kunnen je dus heel goed helpen om diabetes te voorkomen. Het beste ga je op zoek naar koolhydraatarme recepten om te bereiden, bijvoorbeeld deze heerlijke basis voor heksenkaas. Zo weet je zeker dat je gezond eet en niet al teveel suikers binnen krijgt.