Eetproblemen

Afvallen en je eetpatroon aanpassen

Je eetpatroon veranderen kan wel eens de allesbepalende stap zijn wanneer je besluit om te gaan afvallen. De reden dat je zo dik bent geworden ligt voor het merendeel in de voeding die je gegeten hebt. Veel suikers, veel koolhydraten en veel onverzadigde vetten maken dat je meer energie in je lichaam krijgt, dan dat je daadwerkelijk verbrand. Het gevolg is dat dit gewicht wordt opgehoopt op je lichaam en zich op allerlei akelige plaatsen laat zien.
Maar welke stappen moet je zetten om je eetpatroon aan te passen? In dit artikel informeren we je er uitgebreid over.

Gezonde voeding
Het is in de eerste plaats goed om te weten dat je met gezonde voeding moet gaan beginnen. Je eetpatroon verandert dus doordat je vanaf nu op zoek gaat naar producten die vanuit zichzelf gezonder en verantwoorder zijn. Het zal je niet verbazen dat dit vooral groenten en fruit betreft. Maar ook vis en vlees staan op het menu. In deze voeding zitten namelijk heel veel eiwitten en zeer weinig koolhydraten. Die combinatie staat zeer hoog aangeschreven bij voedingsdeskundigen. Je kunt er dan ook vanuit gaan dat dit een van de belangrijkste stappen is die je kunt zetten.
De beste manier om te gaan eten op deze gezonde wijze is door het aanschaffen van kookboeken of het verzamelen van recepten via het internet. Lees je goed in en wees kritisch op wat je leest. Gezond is gezond en je hebt zelf echt wel door wanneer iets niet meer gezond is.

Begin niet te snel
Een eetpatroon is iets dat al jaren zo loopt. Je kunt niet verwachten dat je van het ene op het andere moment je eetpatroon aan kan passen en dat je lichaam daar dan mee akkoord gaat. Dus geef het enige tijd en ga niet te snel van start. Je lichaam moet wennen. Een goede manier is door één maaltijd per dag te vervangen. Doe de eerste week alleen je lunch of je ontbijt anders. Pas wanneer je het idee hebt dat dit goed gaat, kun je gaan uitbouwen. Pak een tweede maaltijd en tot slot het diner erbij.
Af en toe “gewoon normaal” doen is helemaal niet erg. We hebben allemaal behoefte aan iets wat minder gezond is en het meest af te raden is om daar niet aan toe te geven. Als je het maar met mate doet.

Houd je vorderingen bij
Je eetpatroon is nu aangepast, maar je bent er nog niet. Je moet nu heel goed bij gaan houden wat het doet. Word je lichter? Val je af? Heb je minder vet om je buik, benen, billen en heupen? Dan ben je goed bezig. Doe hier meer van. Lukt het niet? Dan doe je kennelijk ergens nog iets niet helemaal zoals het zou moeten. Erg leerzaam. Zeker als je dit op een of andere manier voor jezelf inzichtelijk maakt, kun je hiervan profiteren. Ga net zolang door tot je voedingspatroon gezond is en tot het doel leidt dat je jezelf had gesteld: afvallen.
Wanneer je vorderingen zo goed gaan dat je een mijlpaal bereikt (je eerste kilo afvallen, je eerste 5 kilo afvallen, 10 kilo afvallen en ga zo maar door), heb je alle redenen om trots op jezelf te zijn. Wees dan ook niet te beroerd om jezelf een beloning te geven. Want die heb je, met al die inspanningen, meer dan verdiend.