Gezondheid Overgewicht

Waarom is het jojo-effect slecht?

Geschreven door admin

Veel mensen vinden zichzelf te zwaar. Om de nodige kilo’s te verliezen, volgen zij een dieet. Volgt u ook al enige tijd een dieet? Dan heeft u de afgelopen periode waarschijnlijk vrijwel alleen maar gezond gegeten. Het is dan ook aannemelijk dat u al wat kilo’s kwijt bent. Indien u een ‘normaal’ dieet volgt, is dit niet schadelijk voor u lichaam. Dit is echter wel het geval wanneer u een zogeheten crashdieet volgt. Veel mensen die een crashdieet volgen, krijgen doorgaans te maken met het jojo-effect. Maar wat is dit en waarom is het jojo-effect eigenlijk zo slecht?

Schommelend gewicht

U bent ongetwijfeld bekend met een jojo. Dit is een speelgoedje dat met behulp van een touw op en neer gaat. Mensen die een crashdieet volgen, ondervinden een soortgelijke beweging. Hun lichaam krijgt in korte tijd namelijk weinig voeding binnen. De meeste crashdiëten zeggen dat mensen op deze manier snel gewicht verliezen. Dat is ook zo, maar het is niet bepaald gezond. Wanneer u een crashdieet volgt en hier op een gegeven moment mee stopt, zult u zien dat uw gewicht binnen de kortste keren weer op loopt. Door het volgen van een crashdieet, gaat uw gewicht dus constant op en neer. Hierdoor wordt dit ook wel het jojo-effect genoemd.

Verkeerde energiebronnen

Wanneer het lichaam weinig voedsel binnenkrijgt, is er automatisch ook minder energie beschikbaar. Een groot deel van de energie wordt doorgaans namelijk gehaald uit het voedsel. Een van de redenen waarom een jojo-effect zo slecht is, is omdat er spierweefsel wordt gebruikt als energie. Het voedsel dat een lichaam binnenkrijgt, wordt opgeslagen als vet. Dit resulteert er uiteindelijk in dat u na afloop van een crashdieet weer meer aan kunt komen. In sommige gevallen worden mensen zelfs zwaarder dan voorheen.

Langzaam afvallen

Wilt u gewicht verliezen en ervoor zorgen dat dit er niet binnen de kortste keren weer aan zit? Dan is het van belang dat u langzaam afvalt. Wanneer het lichaam merkt dat er geen voedseltekort is, wordt het spierweefsel namelijk niet gebruikt om energie te verkrijgen. Langzaam afvallen zorgt er dus voor dat een jojo-effect voorkomen wordt.