Huidverzorging

Wat te doen tegen puistjes?

puistjes
Geschreven door admin

Puistjes; vervelende mee-eters

Je ziet ze liever niet: puistjes. Naast het feit dat het vervelend is als ze zichtbaar zijn, kunnen puistjes ook pijnlijk zijn als ze op andere plekken op je lichaam zitten. Wat kan je ertegen doen en hoe kan je ze voorkomen? We geven je wat tips.

Hormonen, eten, drinken, uitgaan en een slechte verzorging vaak oorzaken van een onrustige huid met puistjes en pukkeltjes. Aan een verandering of schommeling van hormonen is helaas niet zoveel te doen maar je kan wel zelf met de andere veroorzakers aan de slag om de kans op puistjes te verkleinen. Drink meer water, eet iets minder vet en zorg voor voldoende buitenlucht en beweging – ga bijvoorbeeld lekker hardlopen. Het zorgt voor een goede bloeddoorstroming en daarmee een sneller transport van afvalstoffen dus ook die van je huid.

Behandelen van puistjes

Stelregel bij elke vorm van onrust van de huid: hou de huid schoon. Was de huid bij voorkeur tweemaal daags met een klein beetje zeep, wasgel of spoel hem af met warm water.
Je kan je huid een extra behandeling geven door eenmaal per week de huid zacht te scrubben of een stoombadje te geven en daarna te verzorgen met een niet-vette crème. Droog de huid altijd voorzichtig, zodat je niets opentrekt en blijf er zoveel mogelijk vanaf. Dus niet pulken, krabben of knijpen, hoe verleidelijk het ook is!

Breidt het gebied zich uit of heb je last van grote en pijnlijke steenpuist, maak dan een afspraak met je huisarts.