Ouderdom

Zo lang mogelijk zelfstandig wonen

ouderen zelfstandig wonen
Geschreven door admin

Vergrijzing in Nederland

Er komen steeds meer ouderen in Nederland en het aantal senioren zal de komende jaren alleen maar blijven groeien. Het probleem van deze vergrijzing is dat er een tekort aan personeel in de ouderenzorg zal komen. Daarnaast zullen er ook te weinig woningen in verzorgingstehuizen zijn om alle mensen die daar behoefte aan hebben te kunnen opvangen. Het is daarom zaak om te kijken naar alternatieven die ervoor kunnen zorgen dat senioren zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen.

Zelfstandig wonen met hulp

Om het zelfstandig wonen te stimuleren, bieden veel gemeenten in Nederland hulp. Een voorbeeld daarvan is de thuiszorg. Hierdoor kunnen senioren medische hulp thuis krijgen, zodat ze hiervoor niet de deur uit hoeven. Ook is het mogelijk om persoonlijke verzorging  van de thuishulp of een schoonmaakhulp in te schakelen. Ook hulpstukken als een rollator of een scootmobiel kunnen bijdragen aan de zelfstandigheid. Daarnaast kunnen er ook aanpassingen in het huis worden gedaan om het dagelijks leven gemakkelijker te maken. Je kunt denken aan een traplift, een wc-beugel, een hoger bed, maar ook de zogenaamde domotica kunnen het zelfstandig wonen stimuleren. Domotica is een verzamelnaam voor ICT-aanpassingen in huizen van senioren, zoals het automatisch aan- en uitschakelen van het licht.

Robots in de ouderenzorg

Het klinkt erg futuristisch, maar het tekort aan personeel kan voor een groot gedeelte verholpen worden als robots worden ingezet in de ouderenzorg. De zogenaamde care robots kunnen helpen bij revalidatie, aangeven wanneer medicijnen moeten worden ingenomen en waarschuwen wanneer er gevaar is. Ook kunnen deze robots helpen bij huishoudelijke taken en registreren als iemand niet genoeg eet of drinkt. De robots hebben ook een sociale taak. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de eenzaamheid waar veel senioren mee te maken hebben wordt doorbroken.

Bron: Huishoudelijkehulp.nl