Zorg

Zorgen voor je spieren

Er bevinden zich heel veel spieren in het lichaam. Die spieren zorgen ervoor dat je kunt bewegen en niet ineens omvalt. Om te kunnen blijven bewegen, hebben spieren heel veel energie nodig. Deze energie komt bijvoorbeeld uit de verbranding van voedsel met koolhydraten, eiwitten en vetten. Met genoeg energie in het lichaam kan er een flinke inspanning geleverd worden. Doordat de spieren deze energie omzetten in melkzuur kun je stijve spieren krijgen. Je kent het wel: hard aan het sporten en plotseling verzuren je spieren helemaal. Je voelt het melkzuur dat zich is gaan ophopen in je spieren. Door een langdurige belasting heb je enorm veel last.

 

Wat kun je doen om dit te voorkomen? Het is verstandig om de training met een goede warming-up te beginnen. Naast het voorkomen van blessures, bereidt de warming-up je spieren voor op wat ze te wachten staat. Natuurlijk kun je ondanks een warming-up nog steeds stijve of stramme spieren krijgen. Daarom kun je ter ondersteuning van je warming-up een warmtecrème smeren. Bij het smeren van een sportcrème met verwarmende werking zorg je namelijk voor een natuurlijke bevordering van de doorbloeding. Dit helpt goed bij het herstel van spieren. Daarnaast is het ook fijn dat een warmtecrème zorgt voor een flexibel en ontspannen gevoel.

 

Naast het zorgen voor je spieren moet je ook genoeg water drinken. Tijdens het sporten verlies je veel vocht uit je lichaam. Drink daarom genoeg water voor, tijdens en na het sporten zodat dit geen effect kan hebben op je spieren. Het is belangrijk om genoeg water te drinken, maar voedsel is zeker net zo belangrijk bij het onderhouden van het lichaam. Verse groenten, fruit en zuivel bevatten belangrijke ingrediënten die helpen bij het functioneren van de spieren.

 

Heb je na enkele dagen nog last van je spieren dan kan een massage zeker helpen. Probeer eerst op een natuurlijk wijze de spieren te laten herstellen, maar anders helpt een goede massage. Gebruik dan ook een verwarmende sportgel om de doorbloeding nog beter te bevorderen.