Gezondheid

3 vormen om angst te behandelen

Wat is de beste behandeling tegen angst?

Angst kan het dagelijks leven zo beïnvloeden op een manier dat niet iedereen weet hoe ermee om te gaan. Het kan overweldigend zijn voor een persoon waardoor hij of zij niet weet hoe hierop te reageren. Soms zoeken mensen hiervoor geen adequate hulp wat een aanzienlijke verslechtering van hun toestand kan veroorzaken. Helaas treft angst een groot percentage van de bevolking en velen zoeken niet actief naar een behandeling.

Gelukkig staan deze mensen er niet alleen voor, want er is een breed scala aan behandelingsmogelijkheden beschikbaar. Iedereen gaat er anders mee om, dus wat voor sommigen misschien werkt, werkt voor anderen misschien niet zo goed. Laten we samen kijken naar welke behandelingen er anno 2020 op de markt zijn.

 

Cognitieve gedragstherapie

Een van de meest bekende behandelingen voor angststoornissen is cognitieve gedragstherapie. Deze behandeling omvat een paar sessies met een therapeut waarbij de focus ligt op het identificeren van iemands angst. De therapeut zal u helpen de mogelijke oorzaken van uw aandoening te achterhalen en van hieruit zult u beiden de beste manieren uitwerken om die oorzaken te bestrijden. Zo leert u controle krijgen over de oorzaak van uw angst. Met een combinatie van planning, evaluatie en toewijding aan het oplossen van problemen heeft cognitieve gedragstherapie bewezen een populaire en effectieve vorm te zijn voor het behandelen van allerhande angststoornissen.

 

Angstmedicatie

Er zijn twee belangrijke soorten medicijnen om angst te verminderen:

  1. Antidepressiva
  2. Benzodiazepinen

 Benzodiazepinen tasten de de neurotransmitters in de hersenen aan waardoor het lichaam en de geest zich ontspannen. Enkele van de meest bekende benzodiazepinen zijn:

  • Valium (diazepam)
  • Xanax (alprazolam)
  • Serax (oxazepam)
  • Ativan (lorazepam)
  • Klonopin (clonazepam)

 

Elk van deze medicijnen heeft een andere chemische samenstelling en dus kunnen hun effecten variëren. Daarom moet u met uw arts of zorgverlener overleggen welke het beste voor u is.

Antidepressiva zijn een andere populaire vorm van medicatie waaronder er een grote verscheidenheid bestaat. Net als benzodiazepinen, herwerken antidepressiva de neurotransmitters in de hersenen waardoor er relaxerende effecten optreden. Enkele van de meest bekende antidepressiva zijn:

  • SSRI (selectieve serotonine heropname remmers)
  • TCA (tricyclische antidepressiva)
  • MAO-remmers (monoamino-oxidaseremmers)

 

Natuurlijke remedies

De natuurlijke remedies om angst te verlichten variëren omdat ieder persoon op elke remedie anders reageert. De ene kiest voor yoga en de andere voor meditatie. Yoga staat vooral bekend om het ontspannen van het individu en om het feit dat het een goede vorm van lichaamsbeweging is die minder inspannend is dan andere. In een gelijkaardige geest kan men ervoor zorgen dat men zich regelmatig ontspant door ontspanningsoefeningen te doen. Veel van deze oefeningen kunnen liggend of zittend worden gedaan; u kunt fysieke activiteiten (zoals het ontspannen van uw spieren) combineren met ademhalingsoefeningen (zoals het nemen van diepe ademhalingen).

Wat wel zeker is dat sporten angsten aanzienlijk kan verlagen. Omdat lichaamsbeweging over het algemeen bekend staat als goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid, kan het ook een aanzienlijke aanvulling zijn op uw angstbehandeling.

Kruidenthee is ook een populair middel tegen angstgevoelens, omdat het de drinker een kalmerend effect kan geven. Net zoals koffie een persoon energie kan geven, kan thee een persoon kalmeren en tot rust brengen. Dit maakt thee een goede keuze voor mensen die op zoek zijn naar iets dat zowel gezond als rustgevend is.