Zorg

4 tips voor mantelzorgers van mensen met dementie

Wij weten als geen ander dat zorgen voor iemand met dementie erg inspannend is. Zowel lichamelijk als psychisch. Daarnaast is het vaak ook nog erg emotioneel. Het is niet altijd even makkelijk om de zorg vol te houden. Daarom geven wij in dit artikel 5 tips voor mensen die aan mantelzorg en/of familiezorg doen.

Voldoende rust

Het zorgen voor iemand met dementie is enorm vermoeiend doordat het zo intensief is. Ook kost het veel tijd en energie. Op het moment dat je je moe voelt moet je dit serieus nemen en extra rust nemen. Plan dagelijkse rustmomenten om echt tot rust te komen.

Vraag om hulp

Soms is het nodig om extra hulp te vragen omdat je het zelf allemaal niet meer aan kunt. Als mantelzorger kun je tot een bepaald moment niet meer alleen voor iemand met dementie zorgen. Durf dus om hulp te vragen, bijvoorbeeld bij een kennis, vrijwilliger of iemand anders in de buurt. Ook thuiszorg kan een optie zijn.

Blijf leuke activiteiten doen

Als mantelzorger is het lastig om tijd te nemen voor leuke en ontspannen activiteiten. Je weet dat het belangrijk is maar tijd nemen is moeilijk, ons advies is om het gewoon te doen. En wees streng om dit te blijven doen. Ontspannen en leuke activiteiten zijn voor iedereen belangrijk.

Sociale contacten

Het is erg belangrijk om sociale contacten te blijven onderhouden als mantelzorger. Blijf dus contact houden met vrienden, familie en/of kennissen. Ondanks het feit dat je waarschijnlijk weinig tijd hebt. Ook kan het zijn dat je te moe bent voor sociale contacten. In dit geval adviseren wij om gebruik te maken van de eerste drie tips die wij in dit artikel geven. Je eigen zorg is namelijk ook belangrijk.