Zorg

Een ongelukje is zo gebeurd

Wie kinderen heeft of met kinderen werkt, zal er al gauw achter komen dat een ongelukje maar in een klein hoekje zit. Tijdens het spelen kunnen kinderen vallen en zich flink bezeren of gewond raken. Dan is het natuurlijk wel handig als je weet wat je moet doen om het kind te helpen en een eventuele wond te verbinden. Daarom worden er speciale kinder EHBO cursussen aangeboden. Waar je ook woont, bij jou in de buurt zal er zeker eentje zijn. Uiteraard worden er in Amsterdam ook verschillende kinder EHBO cursussen aangeboden. Er zijn sowieso verschillende aanbieders te vinden in deze stad. Bovendien zijn er ook verschillende cursussen te volgen. Er zijn bijvoorbeeld cursussen die erop gericht zijn om klein letsel opgelopen in en om het huis te verzorgen. Er zijn echter ook meer uitgebreide cursussen waarbij ook reanimatie en het toepassen van een AED aan bod komen. Vraag naar het cursusaanbod bij de verschillende aanbieders in Amsterdam en vraag een offerte aan. Zo kan je altijd die cursus vinden die het beste past bij jouw situatie.

Wat maakt een kinder EHBO cursus bijzonder?

Bij elke kinder EHBO cursus leer je dat je moet beginnen met het kind in veiligheid te brengen. Daarna leer je beoordelen hoe de toestand van het kind is en zo nodig ga je de hulpdiensten inschakelen. Terwijl je wacht op de hulpdiensten begin je zelf alvast met het verlenen van eerste hulp. Kleine letsels kan je waarschijnlijk zelf af. Denk daarbij aan een bloedneus, een vuiltje in het oog, een kleine wond verbinden  of een vreemd voorwerp uit de neus of oor halen. Wanneer het om ernstig letsel gaat, bijvoorbeeld een hartstilstand, brandwond, vergiftiging, botbreuken enzovoort, moet je altijd de hulpdiensten inschakelen. Wat je ziet bij kinderen die bij de Spoedeisende Hulp in het ziekenhuis worden binnen gebracht is dat het letsel in de helft van de gevallen is veroorzaakt doordat ze gevallen zijn. Vaak zie je dan dat er letsel is aan het hoofd, de hals of de nek. Tijdens de kinder EHBO cursussen zal hier dan ook extra aandacht aan worden besteedt.

Een kind is kwetsbaar

Een kind is nog volop in de groei en raakt daardoor makkelijker gewond dan een volwassene. Daar komt nog eens bij dat een kind over het algemeen druk is met spelen en het er wel eens wild aan toe kan gaan, wat ook weer in de hand werkt dat een kind gewond kan raken. Bovendien is het voor een kind nog moeilijk om gevaren in te schatten en zal het dingen doen waarbij het letsel kan oplopen. Daarom is het ook verstandig dat je zowel in de thuissituatie als op school een EHBO kist hebt klaar staan. In werksituaties met kinderen is het bovendien helemaal aan te raden, zo niet verplicht, dat één of meerdere medewerkers een EHBO bij kinderen cursus heeft gevolgd. Wanneer je EHBO toepast bij een kind moet je net wat anders te werk gaan dan hoe je gewend bent bij een volwassene EHBO te verlenen. Een kind zal er bijvoorbeeld veel behoefte aan hebben om getroost te worden. Misschien kan dat met een favoriet knuffeldier. Leg goed uit wat je gaat doen en betrek de ouders erbij. Wanneer je de ouders weg stuurt zal dat bij het kind alleen maar voor meer paniek zorgen. Wat het voor kinderen makkelijker maakt om een wond behandeld te krijgen is wanneer je speciaal materiaal gebruikt, zoals speciale kinderpleisters met leuke figuurtjes erop.