Mondhygiëne Orthodontie Tanden

5 meest voorkomende vragen over de tandarts

Geschreven door admin

De tandarts: voor de meeste mensen een noodzakelijk kwaad. Kinderen en ook veel volwassenen hebben een beetje angst voor de tandarts, maar gelukkig zijn de horrorpraktijken van de Middeleeuwen al lang verleden tijd. Tegenwoordig is bijna elk tandartsbezoek pijnvrij. Bovendien: je tanden vormen een heel belangrijk onderdeel van je aangezicht. Iedereen die ook maar een tikkeltje ijdel is, zal het belang van een gaaf gebit inzien. Hier vind je antwoord op de 5 meest voorkomende vragen over de tandarts.

Hoe vaak moet ik op controle?

Wat de status van je gebit ook is, een periodieke controle bij de tandarts in Breda is voor iedereen van groot belang. Het zorgt ervoor dat je gebit regelmatig grondig wordt gereinigd. Bovendien voorkomt het grote problemen in je mond. Beginnende gaatjes worden snel ontdekt, zodat er hopelijk geen boor aan te pas hoeft te komen. Hoe vaak je op controle moet, hangt wel samen met de gezondheid van je tanden en tandvlees. Standaard wordt elke 6 maanden aanbevolen. Heb je echter nooit last van gaatjes en geen andere bijzonderheden, dan kan elke 9 maanden volstaan.

Wat is het verschil tussen de mondhygiënist en de tandarts?

De meeste tandartspraktijken hebben ook mondhygiënisten in het team. De mondhygiënist kom je waarschijnlijk tegen tijdens je periodieke controle. Hij of zij zorgt voor mondverzorging en preventie. Zo worden tandbederf oftewel gaatjes en aandoeningen aan het tandvlees voorkomen. De mondhygiënist inspecteert, maakt schoon en polijst. Wanneer nodig stelt een tandarts een behandelplan op en voert deze ook uit. Daarnaast doet de tandarts vaak ook nog een korte check aan het eind van een periodieke controle. Mondhygiënisten hebben een HBO opleiding gevolgd, tandartsen een universitaire studie.

Hoe zit het met tandarts en orthodontist: wie doet wat?

De orthodontist is een tandarts die vier aanvullende jaren heeft besteed aan specialisatie in orthodontie. Als je naar een orthodontist gaat, is dat meestal via doorverwijzing van je eigen tandarts. De tandarts concludeert dat orthodontie mogelijk nodig is, voor de gezondheid van je kaak of gebit of om cosmetische redenen. De orthodontist stelt een behandelplan op en plaatst een passende beugel.

Wat is esthetische tandheelkunde?

De tandarts houdt je gebit gezond, maar zorgt er ook voor dat je gebit er mooi uitziet. Als er een specifieke behandeling nodig is om je glimlach meer te laten stralen, dan is dit esthetische tandheelkunde. Er zijn uiteenlopende oorzaken om hiervoor te kiezen. Een storend spleetje tussen de tanden, ernstige verkleuring of een afgebroken tand bijvoorbeeld. Steeds vaker worden facings toegepast om het gebit mooier te maken.

Moet ik een verzekering afsluiten voor de kosten van de tandarts?

Het is niet verplicht om je te verzekeren voor tandheelkundige kosten. In veel gevallen is het ook niet aan te raden, omdat de kosten voor de verzekering hoger zijn dan de daadwerkelijke kosten die je maakt bij de tandarts. Met name als je geen grote behandelingen verwacht, is een verzekering waarschijnlijk niet aantrekkelijk. Bekijk de verschillende opties van zorgverzekeraars om te zien wat bij jouw situatie past.