Diëten

Afvallen zonder dieet

Geschreven door admin

Misschien vraag je je af of het mogelijk is om af te vallen zonder dieet?
Het antwoord is daarop is: ja, dat kan.

En nee, daar zijn geen afslankpillen of iets dergelijks nodig. Sterker nog, we raden je aan om helemaal geen gebruik te maken van afslankpillen. 10 kilo in twee weken afvallen door een afslankpil te slikken kinkt te mooi om waar te zijn en dat is het dan ook.

Het enige voedingssupplement wat je ondersteunt als je wilt afvallen zijn omega 3 supplementen zoals krill olie supplementen. Omega 3 olie supplementen kunnen je ondersteunen bij het afvallen maar dat neemt niet weg dat je je eetpatroon zal moeten aanpassen om gewicht te verliezen. Verwacht niet dat de kilo’s er vanzelf afvliegen als je omega 3 supplementen neem. Wetenschappers hebben het vermoeden dat de vetverbranding wordt gestimuleerd door omega 3 vetzuren.

Wil je afvallen zonder dieet dan zal je moeten gaan kijken naar de oorzaak van je overgewicht. In veel gevallen zijn de overtollige kilo’s er in de loop der jaren geleidelijk bij gekomen door een verkeerd voedingspatroon. Door wijzigingen in het voedingspatroon aan te brengen kan je de kilo’s ook weer kwijt raken. En door je leefstijl (waaronder je voedingspatroon) aan te passen kan je op gewicht blijven waardoor je nooit (meer) een dieet zal hoeven te volgen.

De basis van afvallen zonder dieet is gezonde voeding. Gezond eten betekend onbewerkte en verse voeding gebruiken voor het bereiden van je maaltijd. Voedsel uit verpakking zal je zoveel mogelijk moeten vermijden. Industrieel vervaardigd voedsel is vaak de boosdoener van overgewicht. Dit door toevoegingen aan het voedsel. Industrieel vervaardigd voedsel bevatten vaak geraffineerde koolhydraten, suikers en geharde vetten.

Zelfs dieetvoeding is vaak ongezond. Bij dieetvoeding wordt door fabrikanten vaak alleen maar gefocust op vet en de voeding wordt aangeprezen als vetarm. Met het verwijderen van vetten uit de voeding gaat ook smaak verloren. Om de voedingsmiddelen aantrekkelijk te houden worden suikers aan de producten toegevoegd om ze smakelijk te houden.

Maar het zijn niet de vetten waarvan we dik van worden maar juist de suikers en geraffineerde koolhydraten. Geraffineerde koolhydraten zijn bewerkte koolhydraten zoals bloem. Van graan worden de vezels verwijderd en het wordt gemalen tot bloem, dit soort bewerkte koolhydraten worden razendsnel tot het lichaam afgebroken tot glucose. Dit glucose wordt door het bloed opgenomen en via het bloed naar de spieren en de hersenen getransporteerd. Om het glucose aan het bloed te kunnen onttrekken maakt het lichaam het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat het lichaam vet uit de voeding gaat opslaan en dat het lichaamsvet vasthoudt. Willen we gewicht verliezen dan zullen we er dus juist voor moeten zorgen dat het lichaam niet veel insuline hoeft aan te maken. Dit doen we door minder (of geen) suiker en geraffineerde koolhydraten te eten.

Als we zelf het eten bereiden van vers en onbewerkt voedsel dan weten we precies wat we binnen krijgen en voorkomen we dat we allerlei ongezonde dikmakers eten. Besef dat in veel producten suikers zitten zonder dat dit duidelijk van de verpakking is op te maken. Zo wordt suiker vaak aangeduid als glucose-fructosestroop, dextrose of fructose.

Een ander voordeel van onbewerkt voedsel is dat je eerder verzadigd zal zijn dan bij het eten van fabrieksvoer omdat het voedzamer is. Je hebt dus minder nodig om een voldaan gevoel te krijgen waardoor je uiteindelijk minder calorieën zal eten.

Een andere verandering in je leefstijl welke je kan helpen om gewicht te verliezen is voldoende slaap. Veel mensen slapen te weinig omdat ze het nu eenmaal druk hebben. Als je te weinig slaapt dan wordt je hormoonhuishouding en daarmee ook je stofwisseling verstoord. Voor een gezond gewicht slaap je idealiter 8 uur per nacht met een minimum van 7 uur.

En natuurlijk kan je meer gaan bewegen om gewicht te verliezen. Gewicht verliezen is tenslotte een kwestie van een negatieve energiebalans. Je lichaam verbrand lichaamsvet als het minder calorieën binnen krijgt dan het nodig heeft. Door meer te gaan bewegen zorg je ervoor dat je lichaam meer calorieën nodig zal hebben waardoor je een negatieve energiebalans creëert zonder je eetpatroon aan te passen.

Zoals hierboven ook al aangehaald zet het lichaam koolhydraten om in glucose waardoor het lichaam insuline, het dik maak hormoon, moet gaan aanmaken. Een goede manier om af te vallen zonder dieet is dan ook door minder koolhydraten te gaan eten. De meeste mensen eten te koolhydraatrijk en we krijgen er eerder teveel van binnen dan te weinig. Dit komt door ons traditionele voedingspatroon van boterhammen bij het ontbijt, de lunch en aardappelen, pasta of rijst bij het avondeten. Dit zijn allemaal koolhydraatbronnen. We kunnen de hoeveelheid koolhydraten omlaag brengen door koolhydraatrijke voeding te vervangen voor eiwitrijke voeding. Zo kunnen de boterhammen van het ontbijt vervangen worden door een schaaltje (Griekse) yoghurt of de boterhammen van de lunch door een boerenomelet.

Bij mensen welke gewicht willen verliezen is er ook vaak veel winst te behalen bij hetgeen er gedronken wordt. Van frisdrank is algemeen bekend dat er veel suiker in zit. Maar ook vruchtensappen zijn rijk aan suiker. Dit zijn weliswaar vruchtsuikers maar dat maakt voor het lichaam niet uit. Voor het lichaam is al het suiker hetzelfde, de herkomst van het suiker maakt daarbij niet uit. Het beste drink je water of (groene) thee zonder suiker. Groene thee heeft het voordeel dat het de stofwisseling ondersteunt.