Diëten

De ziekte van Dühring bestrijden met een glutenvrij dieet

Geschreven door admin

Wanneer mensen door glutenallergie een glutenvrij dieet volgen hoor je vaak dat ze lijden aan coeliakie. Er zijn echter ook andere aandoeningen die kunnen leiden tot glutenintolerantie, zoals dermatitis herpetiformis, ook wel de ziekte van Dühring genoemd.

Jeukende blaasjes

Net als bij coeliakie krijgen patiënten die de ziekte van Dühring hebben klachten bij het eten van gluten. Patiënten van beide aandoeningen krijgen bijvoorbeeld last van darmbeschadigingen. Waar de ziekte echter in verschilt ten opzichte van coeliakie is dat het bij vrijwel alle patiënten gepaard gaat met huidafwijkingen. Er ontstaan op herpes lijkende groepjes van ernstig jeukende blaasjes op verschillende plekken op de huid. Denk hierbij vooral aan plekken als de strekzijden van de ellebogen en de knieën, maar ook de schouders, het gelaat en de schaamstreek.

Oorzaken van dermatitis herpetiformis

Dermatitis herpetiformis is geen veelvoorkomende aandoening: slechts één op de 10.000 mensen lijdt eraan. Wellicht is dit ook de reden dat de oorzaak van de ziekte nog onbekend is. Volgens sommigen is het een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een afwijking in het afweersysteem. Wat in elk geval zeker lijkt is dat de aandoening erfelijk is. Kinderen van patiënten lopen dus bijvoorbeeld een sterk verhoogd risico om ook met de ziekte te maken te krijgen.

De ziekte genezen

Gellukkig voor patiënten bestaan er effectieve middelen om de ziekte van Dühring te bestrijden. De belangrijkste hiervan is het geneesmiddel dapson. Het dagelijks innemen van dapsontabletten vermindert de klachten aanzienlijk en doet de blaasjes binnen enkele dagen verwijderen. Dapson voorkomt alleen niet het ontstaan van nieuwe blaasjes. Bovendien gaat het vaak gepaard met serieuze bijwerkingen, zoals ernstige bloedarmoede en allergische reacties.

Glutenvrij dieet

Een glutenvrij dieet is daarom een minder risicovolle manier om de dermatitis herpetiformis tegen te gaan. Belangrijk is ook dat glutenvrij eten de oorzaak van de aandoening bestrijdt in plaats van de symptomen. Omdat patiënten vaak hun leven lang vast zitten aan de ziekte is het dus een sterk aan te raden oplossing. Gelukkig zijn er tegenwoordig talloze winkels en webshops die zich volledig richten op de verkoop van glutenvrije producten. Het volgen van een glutenvrij dieet hoeft daarom helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Bovenal maakt zo’n dieet het leven van Dühring patiënten een stuk aangenamer.