Gezondheid

Artificial intelligence in de gezondheidszorg

Artificial intelligence maakt zijn opwachting in veel verschillende branches en zeker ook in de gezondheidszorg. Met AI kunnen diagnoses sneller gesteld worden, behandelingen nauwkeuriger uitgevoerd worden en patiënten beter geïnformeerd worden. Maar op welke manieren dan? In dit artikel leest u meer over artificial intelligence in de gezondheidszorg.

Op welke manier kan AI een rol spelen in de gezondheidszorg?

Misschien werkt u in de zorg en denkt u dat u zich geen voorbeelden kan bedenken van AI in de zorg, nu of in de toekomst. Het klinkt als een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is het zeker niet. Er doen zich verschillende trends in de zorg voor, waar AI een rol in kan spelen, zoals:

  • Het verwerken van de enorme toename aan medische gegevens. Denk daarbij niet alleen aan gegevens van patiënten, maar ook aan onderzoeken en nieuwe doorbraken in medische studies. Het is voor doktoren niet bij te houden en AI kan deze ongestructureerde data samenvatten zodat specialisten toch op de hoogte kunnen blijven.
  • De toepassing van medische technologie verandert. Deze technologie richtte zich voorheen voornamelijk op medische producten, waar het nu ook steeds meer ingezet wordt voor de analyse van medische gegevens. Dit zorgt voor een grote kwaliteitsslag in de geneeskunde waardoor betere behandelplannen en diagnoses gesteld kunnen worden.
  • De zorg wordt toegankelijker voor patiënten. Dit komt natuurlijk doordat we sowieso 24 uur per dag met elkaar verbonden zijn. Hierdoor hebben patiënten veel informatie tot hun beschikking en kunnen nu, beter dan ooit, samen met zorgverleners beslissingen nemen over hun behandeling waardoor de zorg steeds persoonlijker en toegankelijker wordt.
  • Ook groeit de interesse bij patiënten. Patiënten gaan steeds meer aan de slag met hun eigen gezondheid en staan er bijvoorbeeld ook voor open om zelf bloeddrukmetingen te doen. Dankzij deze slimme apparaten hoeven patiënten minder vaak naar het ziekenhuis, wat natuurlijk voor iedereen prettig is.  

Praktische voorbeelden van artificial intelligence in de gezondheidszorg

Dit klinkt misschien allemaal nog als toekomstmuziek, wat het misschien in sommige gevallen ook is, maar er zijn al veel verschillende voorbeelden waarbij artificial intelligence al in de praktijk wordt toegepast:

  • Het Google Deepmind Health Project waarbij algoritmes scans van patiënten interpreteren en leren hoe afwijkingen in deze scans gedefinieerd kunnen worden, waarbij de arts geadviseerd wordt over mogelijke behandelingen.
  • IBM werkt aan een algoritme voor cardiologen en radiologen waarmee scans en echo’s sneller en beter geïnterpreteerd kunnen worden. Hierdoor kunnen specialisten meer tijd besteden aan de daadwerkelijke behandeling.
  • Er worden ook verschillende apps ontwikkeld die inspelen op gezondheidsklachten. Patiënten kunnen in deze apps doorgeven wat hun klachten zijn en deze klachten worden vergeleken met de database, op basis van de informatie die de app over de patiënt heeft, worden suggesties voorgesteld voor de te zetten stappen.
  • Onderzoek naar nieuwe medicijnen kan versneld worden. In korte tijd hebben de Atomwise supercomputers namelijk twee bestaande medicijnen zodanig aan kunnen passen dat de besmettelijkheid van het Ebola-virus verkleind werd, iets wat zonder AI jaren zou duren.   

Geleidelijke toepassing van AI

Bij het implementeren van AI in de zorg is het echter wel belangrijk dat dit geleidelijk aan gebeurt zodat patiënten ermee vertrouwd kunnen raken. Ook is het belangrijk dat er, samen met de ontwikkeling van verschillende toepassingen, ook ethische standaarden ontwikkeld worden. Zorgprofessionals zullen kennis moeten gaan opdoen over AI in de gezondheidszorg en op de hoogte moeten blijven van de ontwikkelingen. En tot slot is ook het volgende belangrijk om te onthouden: bad input is bad output. Zorg er dus voor de de invoer van de data van goede kwaliteit is.