Gezondheid

Incontinentie en bedplassen

Wanneer je te maken krijgt met incontinentie of bedplassen is dat zeer vervelend. In veel gevallen is er iets aan te doen en in sommige gevallen helemaal niets.

Bedplassen

Bedplassen is niet alleen iets waar kinderen mee te maken krijgen maar ook 1 op de 100 volwassenen wordt regelmatig niet wakker als zij moeten plassen gedurende hun slaap. Volgens de wetenschappers heeft dit te maken met een tekort aan een hormoon (ADH). Dit zorgt er normaliter voor dat de urine zich meer concentreert waardoor er tijdens de nacht minder vocht in de blaas komt. Tevens zou het een erfelijke aandoening zijn. Het medicijn desmopressine lijkt veel op het ADH hormoon In sommige situaties kan dit een oplossing bieden. Vraag je huisarts voor meer informatie.

Incontinentie

Incontinentie komt in meerdere vormen voor en kan ook meerdere oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen dat je de plas niet op kunt houden maar ook dat je veel te vaak aandrang krijgt om te plassen terwijl de blaas amper gevuld is. In veel gevallen is urine incontinentie te verhelpen met oefeningen. Vraag hiervoor bij je huisarts voor een doorverwijzing naar een (bekken)fysiotherapeut.

Over de oorzaak en oplossing is veel informatie te vinden op het internet. Om je matras te beschermen is er een matrasbeschermer waterdicht op maat verkrijgbaar.