Gezondheid Ouderen

Correlatie tussen zorggeld en trapliften

Geschreven door admin

Door het feit dat de vergrijzing in ons land toeneemt, zien we de zorgkosten evenwijdig stijgen. Je zou bijna kunnen zeggen dat de hoogte van de zorgkosten niet meer draagbaar is. Ouderen gaan steeds minder vaak naar de huisarts omdat de levensstijl in de laatste decennia aanzienlijk gezonder is geworden. We worden steeds ouder. Op een gegeven moment, door diezelfde hogere levensverwachting dan vroeger, komen we op een punt dat het lichaam ernstige kwalen kan krijgen. Kwalen waarvoor er weliswaar steeds meer medische oplossingen zijn, maar ook steeds grotere prijskaartjes voor de zorg.

Thuis blijven wonen

Soms komt het tot een punt waarbij bepaalde aandoeningen of beperkingen chronisch van aard worden, waardoor we ermee moeten leren leven. En het leven met een bepaalde kwaal of ongemak is niet eenvoudig, zeker niet als je zelfstandig wilt blijven en voor jezelf wilt blijven zorgen. Een logisch antwoord op deze situatie, zou je bijna zeggen: verhuizen naar een zorgcentrum. Als we om ons heen kijken zien we dat de voorkeur van de meeste ouderen niet uitgaat naar zorgcentra. Het gevoel van zelfstandigheid en thuis zijn in je eigen huis, waar je al die jaren voor hebt gewerkt, is immers iets wat daarmee verloren gaat. En het is goed mogelijk om wat langer thuis te blijven wonen, of misschien wel je gehele leven. Maar daarvoor dienen er wel bepaalde aanpassingen gedaan te worden aan de huidige leefomgeving en eventueel wat menselijke hulp bij de dagelijkse activiteiten. Een traplift kan een hoop goed maken. Traplopen is een van de eerste aspecten die moeilijker worden en gevaren met zich meedragen. Het kopen van een tweedehandse (of nieuwe) traplift kan de situatie weer leefbaar maken. Bovendien is een aanpassing, zoals een traplift, vele malen voordeliger dan jezelf op laten nemen in een zorgcentrum!

Hergebruik van trapliften en andere aanpassingen

Trapliften zijn niet goedkoop evenals andere aanpassingen en hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld scootmobielen. Mocht het zijn dat een traplift niet meer nodig is in een woning, kan deze altijd hergebruikt worden. Een traplift behoort tot de meest prijzige seniorenaanpassingen. In veel gevallen worden trapliften op maat geproduceerd, wat het lastiger maakt om deze te hergebruiken. Liften die door gemeenten en andere instanties vanuit WMO kaders worden aangeboden, kunnen in alle gevallen hergebruikt worden. Laat je informeren en geef niet onnodig uit aan de torenhoge prijskaartjes waar de zorg bekend om staat.