Huidverzorging

Definitief ontharen

Wat betekent definitief ontharen nou precies?

Bij het definitief ontharen van bepaalde delen van ons lijf worden de haarzakjes op de desgewenste plekken doodgemaakt. De haren uit deze haarzakjes komen nooit meer terug. Toch betekent dit niet altijd dat je nooit meer haar krijgt op die plek. We hebben veel slapende haarzakjes in onze huid zitten. Deze haarzakjes kunnen actief worden door bijvoorbeeld hormoonwisselingen. Daarom is het belangrijk om te weten dat als je definitief gaat ontharen, dat je meerdere malen terug zult moeten komen.

Het principe achter definitief ontharen

Door het haarzakje te verhitten tot ongeveer 70 graden zal het haarzakje vernietigd worden en kan er geen haar meer uit groeien. Ontharen werkt het beste op haren die nog aan het groeien zijn aangezien deze haren nog vast zitten aan hun voedingsbodem. Haren kunnen zich in verschillende groeistadia bevinden, daarom is het ook nodig om meerdere behandelingen te ondergaan. Een haar heeft een cyclus van 3 stadia, groei, overgang en rustfase. Hoe lang elke cyclus duurt is afhankelijk van het lichaamsgebied.

Methodes

Er zijn verschillende methodes om definitief te ontharen. De belangrijkste zijn ontharing met een laser en ontharing door elektriciteit.

Ontharen met een laser wordt gezien als de meest elegante vorm. Lasers werken met een bepaalde golflengte, deze golflengte is af te stemmen zodat het pigment in het haar opgewarmd wordt en niet het omliggende weefsel wordt aangetast. Het haar neemt de hitte van de laser op en daardoor wordt onderhuids het haarzakje vernietigd. Laser is het meest geschikt voor 1 kleur haar en is dus handig om op een specifieke plaats op het lichaam te gebruiken.

Ook kan er definitief onthaard worden door middel van elektrische epilatie. Bij deze vorm wordt gebruik gemaakt van een heel erg klein naaldje dat langs het haartje in het haarzakje wordt geschoven. Hierna komt een elektrisch stroompje vrij dat warm wordt, hierdoor wordt het haarzakje ook vernietigd. Een groot voordeel van deze manier is dat er verschillende haarkleuren tegelijkertijd weggehaald kunnen worden.