Fysiotherapie

Ergotherapie

Geschreven door admin

Fysiotherapie is gericht op de behandeling van klachten die in verband staan met het bewegingsapparaat

De fysiotherapeut is een veel bezochte specialist door veel mensen. Of je nu jong of oud bent, wanneer je ooit een blessure hebt gehad dan is de kans aanwezig dat je in het behandeltraject een fysiotherapeut hebt gezien. Een fysiotherapeut doet echter meer dan allen het behandelen van blessures. Fysiotherapie is vaak gericht op behandelingen naar aanleiding van klachten die in verband staan met het bewegingsapparaat. Onder bewegingsapparaat vallen in deze context de spieren, banden, zenuwen en gewrichten. Naast het helpen van het versterken van specifieke spiergroepen en banden in het traject na de blessure zijn er ook tal van behandelingen die zijn gericht op het verminderen van pijn en zelfs het voorkomen van toekomstige blessures.

Tip: Ergotherapie Amersfoort – Fysioclub

De doelgroep en behandelmethodes van een fysiotherapeut zijn zeer variërend

Er zijn tal van verschillende klachten waarbij een fysiotherapeut kan helpen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het versterken van de spieren en het gewricht na een kruisband blessure die veel voorkomt bij sporters. Ook in het geval van sommige ouderdomskwalen of beperkingen, zoals bijvoorbeeld artrose, kan fysiotherapie helpen de pijn te verlichten en de spieren en gewrichten zo soepel mogelijk te houden. De fysiotherapeut richt zich op de oorzaak van de klacht en is gefocust op het creëren van de best mogelijke situatie om het pijngebied heen. Het doel is altijd om de pijn minder te maken en een herhaling van de blessure te voorkomen. Behandelingen kunnen gericht zijn op het versterken van specifieke spiergroepen met behulp van gerichte oefeningen of het los en soepel houden van banden en spieren door te rekken en strekken en soms ook masseren. Ook voor problemen met een verkeerde houding en rugklachten kan fysiotherapie erg goed helpen.

Aanbevolen: Fysiotherapie Helmond – Fysioclub

 

Binnen de fysiotherapie bestaan meerdere specialismen

Vanwege het feit dat er nogal een grote diversiteit is aan behandelmethodes en klachten en daarnaast ook de doelgroep zeer variërend is, bestaan er verschillende specialismen binnen de fysiotherapie. Vaak zijn deze gespecialiseerde fysiotherapeuten in dienst van een bedrijf of vereniging en daarmee ook gericht op een specifieke doelgroep. De meest voorkomende groep, zijn de sportfysiotherapeuten die gericht zijn op de nabehandeling van blessures om ervoor te zorgen dat mensen snel weer pijnvrij kunnen beweging en om herhaling van de blessure te voorkomen. Daarnaast zijn er ook bekkenbodemfysiotherapeuten die zich vooral bezighouden met klachten rondom de bekken, rug en de buik. Zoals algemeen bekend, is de kantoorhouding niet gezond en is beweging belangrijk vanwege tal van redenen. Daarnaast zijn er tal van andere beroepssoorten die een zware last leggen op het fysiek. Om ziekteverzuim tegen te gaan en werknemers zo gezond mogelijk te houden, maken steeds meer bedrijven gebruik van een arbeidsfysiotherapeut die helpt bij het verhelpen van klachten die veroorzaakt zijn door het werk. Tot slot zijn er nog manuele therapeuten die gericht zijn op het soepeler maken van gewrichten en het stabiliseren hiervan. Hierbij wordt soms ook gekraakt, zoals bij een chiropractor.