Gezondheid

Gehoorbescherming

Nee, het is heden ten dage bepaald geen overbodige luxe om iets aan gehoorbescherming te doen. Het lijkt wel alsof het nog elke dag lawaaiiger wordt om ons heen. Er komen meer auto’s op straat, de muziekfestivals produceren nogal wat decibellen en wat te denken van de apparatuur die ook een fors aantal decibellen kunnen produceren. Gehoorbeschadiging ligt nadrukkelijk op de loer, zeker als je elke dag opnieuw blootgesteld wordt aan te veel lawaai.

Gehoorbescherming is soms zelfs verplicht

Op de werkvloer en speciaal in de bouw is het dragen van gehoorbescherming soms zelfs al verplicht gesteld door de Arbo. Er zijn twee grenzen: ligt het aantal decibellen boven de eerste grens dan dient de werkgever te zorgen voor beschermende producten, boven de andere grens ben je als werknemer verplicht het te dragen. Maar geen paniek, want de producenten van gehoor beschermende producten hebben niet stilgezeten. Was je vroeger vooral aangewezen op de immense koptelefoon, daar heb je nu zo goed als onzichtbare in ear oplossingen. Gehoorbeschadiging is een sluipmoordenaar. Neem gehoorbescherming daarom serieus.

Op het werk en in het zwemwater

Het is er allemaal: gehoorbescherming voor op de motor tegen de windruis en gehoorbescherming voor op een festival, waar je vaak uren blootgesteld wordt aan een behoorlijk stuk lawaai. De techniek heeft niet stilgestaan, zo heb je tegenwoordig gehoorbescherming met radio en bluetooth.  Als je fanatiek zwemt is er ook prima gehoorbescherming beschikbaar, zoals dit ook geldt voor zoals al gesteld de bouw en industrie en voor artiesten. Artiesten moeten behalve de muziek ook zichzelf goed kunnen horen mochten zij een goed optreden willen geven.

In ear oplossingen zijn erg populair

Maatwerk, dat is wat de gehoor beschermende producten van nu zijn. Met name de in ear oplossingen zijn populair.  Deze oordoppen zijn op maat gemaakt, nagenoeg onzichtbaar en werken perfect. Bovendien is deze apparatuur in staat alleen de hinderlijke geluiden sterk te dempen. Je kunt dus wel gewoon een gesprek aangaan met collega’s op de werkvloer en hoort wel eventuele alarmsignalen. Deze oplossingen maken veilig werk mogelijk. Bovendien bleken veel mensen toch een hekel te hebben aan de grote koptelefoon die voorheen gedragen werden. Bovendien hoorde men dan vaak niets meer en waande men ze zich op een gigantische bouwplaats helemaal alleen. Ze hoorden immers helemaal niets meer, ook niet wat de collega’s met elkaar bespreken.

Zorg dat je het materiaal goed schoon houdt

De in ear oplossingen worden op maat gemaakt en zijn daardoor helemaal afgestemd op je gehoorgang. Daardoor verneem je amper dat je ze draagt.  Je doet er bovendien jaren mee. Het is wel zaak ze altijd goed in te brengen en ze vooral goed te onderhouden. Daar hoort dagelijks reinigen bij, zoals je ook dient te zorgen voor zo weinig mogelijk oorsmeer in je filter kanaal in je oor. Bij de gehoorbescherming kun je spray aanschaffen die je moet behoeden voor een oorontsteking. Let op: wees heel voorzichtig met het uitlenen van de in ear gehoorbescherming. Ook zo kun je oorontsteking oplopen. Tenslotte, bij de gehoorbescherming koop je tenslotte tal van accessoires.