Gezondheid

Zorg goed voor je gehoor!

Geschreven door admin

Een van onze meest gevoelige zintuigen is ons gehoor. Naast dat het geluiden ontvangt, zend het deze geluiden ook door naar onze hersenen waar het wordt vergeleken met al bekende geluiden. Op die manier heb je dus door wat een geluid precies is, maar het gehoor is zeer gevoelig en kan dus ook beschadigd raken. Een beschadigd gehoor kan zorgen voor een hoop problemen, maar hoe voorkom je schade aan het gehoor?

Zorgen voor het gehoor

Allereerst is het belangrijk om voorbereid op pad te gaan. Wanneer je weet dat je naar een omgeving gaat waar het geluid hard kan zijn, is het belangrijk om preventieve maatregelen te treffen. Doe altijd een geluid check wanneer je naar een plek gaat waar harde geluiden zijn. Tegenwoordig kun je ook met smartphones een decibel meting doen en weet je dus precies of het geluid te hard is of niet. Het is dan ook belangrijk om oordopjes mee te nemen.

Tegenwoordig zijn er oordopjes verkrijgbaar voor elke situatie. Ook de technologie van oordopjes gaat vooruit. Zo kun je bijvoorbeeld oordopjes vinden die speciaal gemaakt zijn voor concerten. Wanneer je dan bang bent dat je het concert niet zo goed meekrijgt door het gebruik van oordopjes, kun je deze speciale oordopjes meenemen en hoef je je dus ook geen zorgen te maken over het gehoor.

Hoortesten

Ook is het belangrijk om af en toe een hoortest te laten doen. Een audicien kan een gehoor test laten uitvoeren zodat je direct weet hoe het gesteld is met jouw gehoor. Op die manier kun je maatregelen treffen wanneer blijkt dat het gehoor achteruit is gegaan door activiteiten die je onderneemt. Je kan er dan de volgende keer voor kiezen om deze activiteiten over te slaan of om preventieve maatregelen te treffen zoals bijvoorbeeld oordopjes. Ook kan een audicien juist aangeven dat het gehoor goed is en dan weet je dus ook direct dat je het gehoord goed genoeg beschermt tegen harde geluiden.

Meer lezen over ons lichaam en onze gezondheid? Lees dan verder op Omnino.nl.