Gezondheid

Hoe herken je een verslaving?

Geschreven door admin

Steeds vaker komen verslavingen voor, maar het is lastig om te bepalen wanneer iemand echt verslaafd is aan bijvoorbeeld alcohol of drugs. Vaak bekennen mensen de verslaving niet en niet altijd zien andere het. In dit artikel vertellen we daar meer over.

Wat is een verslaving?

Het probleem bij dit begrip is dat mensen diverse opvattingen hebben over het woord. Veel mensen zien een verslaving als een soort ziekte. Verslaving kan betrekking hebben op drugs en alcohol, maar kan natuurlijk ook bij gewoontes zoals gamen of gokken. De definitie kan je als volgt beschrijven: “Een verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij of zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten.”

Wanneer is een verslaving een probleem?

Niet altijd hoeft een verslaving direct een groot probleem zijn. Een alcoholverslaafde kan bijvoorbeeld zijn leven nog prima op een rijtje hebben. Het wordt dus pas een probleem wanneer de gebruiker de controle over het gebruik verliest. Je ziet dat deze mensen een stapje verder gaan waardoor ze eigenlijk niet meer kunnen stoppen. Hierdoor denken mensen continu aan de verslaving en verandert hun gedrag.

De kenmerken van een verslaving

De kenmerken van een verslaving worden opgedeeld in 11 verschillende kenmerken. Wanneer je voldoet aan 2á3 criteria, dan heb je een milde stoornis. Bij 4á5 criteria, dan spreken we van een gematigde stoornis en bij meer symptomen praten we over een ernstige stoornis. Dit zijn de 11 kenmerken:

 1. Vaker en in grotere hoeveelheden gebruik dan oorspronkelijk was bedoelt.
 2. Pogingen tot stoppen mislukken.
 3. Het gebruik en herstel van het gebruik kost enorm veel tijd.
 4. Het verlangen om te gebruiken is groot.
 5. Door het gebruik gaan dagelijkse taken eraan.
 6. Het gebruik is continu.
 7. Het gebruik gaan ten koste van hobby’s, sociale activiteiten en/of werk.
 8. U gebruikt zelfs wanneer u daarvoor in gevaar kan raken.
 9. U gebruikt ondanks het besef dat dit problemen met zich meebrengt.
 10. Steeds grotere hoeveelheid nodig om hetzelfde te voelen.
 11. Ontwenningsverschijnselen.

Genezen van een verslaving

Het genezen van een verslaving is een lastig proces die veel mensen niet alleen kunnen doen. Het is dan ook belangrijk om hierover te praten met de mensen om je geen. Wanneer je besluit van een verslaving te genezen, dan kan je jouw leven weer op een rijtje krijgen. Neem een kijkje op www.connection-sggz.nl om te zien welke hulp jij kan krijgen voor jouw verslaving, want je staat er nooit alleen voor!