Ouderdom

Hoe om te gaan met dementie?

Geschreven door admin

Niet alleen voor iemand die aan dementie lijdt is dit een bijzonder vervelende aandoening. Ook voor de omgeving van een patiënt met dementie, kan deze aandoening vergaande gevolgen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ouder of grootouder, die zijn of haar (klein)kinderen niet meer herkent. Het is iets wat zich gaandeweg steeds verder zal ontwikkelen en waarmee men moet leren leven. In dit artikel beschrijven we op welke manier u het beste om kunt gaan met dementie. Wist u bijvoorbeeld dat beweging de ontwikkeling van dementie iets kan remmen? Ga er wekelijks een paar keer op uit door bijvoorbeeld een stukje te wandelen!

 

Hetgeen u beter niet kunt doen bij iemand met dementie

Er zijn verschillende zaken die u beter achterwegen kunt laten, als u om wilt leren gaan met de dementie van iemand in uw omgeving. Probeer iemand bijvoorbeeld niet voortdurend te verbeteren, als hij of zij een fout maakt. Ook is het af te raden om heel hard of juist bijzonder zacht te praten. Voor iemand met dementie is het zo lastig om u te verstaan, wat de kans vergroot dat hij of zij de aandacht verliest. Iemand confronteren of testen door naar de namen van uw of andermans kinderen te vragen aan een persoon met dementie is eveneens onverstandig.

 

Zaken die u wel kunt doen bij dementie

Zoals eerder al beschreven werd, is het verstandig om iemand met dementie voldoende te laten bewegen. Probeer daarbij zoveel mogelijk foto’s en afbeeldingen te gebruiken, in plaats van woorden. Beelden zijn vaak veel makkelijker te herkennen voor iemand met dementie, terwijl woorden niet goed verstaan kunnen worden of onherkenbaar zijn. Ook is het belangrijk om iemand met dementie voldoende te laten rusten. Tijdens zo’n rustmoment krijgt een patiënt de mogelijkheid om de aangeleverde informatie tot zich door te laten dringen.