Tanden

Hoe vaak moet ik naar de tandarts gaan?

Voor veel mensen is een bezoek aan de tandarts een zeer onaangename verplichte afspraak, die vaak wordt uitgesteld. Naar de tandarts gaan voor een controle is zeer belangrijk. Omdat vroeg ontdekte tand- en tandvleesaandoeningen goed te behandelen zijn. Hoe vaak de individuele patiënt naar de tandarts moet gaan, verschilt van persoon tot persoon.

Verschillende intervallen voor kinderen en volwassenen
Hoe vaak je naar de tandarts moet gaan is een kwestie van leeftijd en individuele gezondheid. Verzekerden boven de 18 jaar gaan één keer per jaar naar de tandarts voor een volledig bonusboekje. De wettelijke ziektekostenverzekering biedt speciale voorzieningen voor gezonde tanden voor kinderen vanaf 6 jaar en jongeren. De zogenaamde individuele profylaxe vereist twee keer per jaar een tandheelkundige controle. Tandarts Wiranto adviseert je graag in detail, zij worden gevonden op nummer één onder Tandarts Almelo.

Preventieve tandheelkunde
Tandartsen raden je aan om regelmatig naar je tandarts te gaan, één of twee keer per jaar, afhankelijk van de conditie van je gebit. Tijdens de controle worden de tanden zorgvuldig onderzocht op cariës en indien nodig worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als de tandarts gaten vindt, kan hij deze meestal vullen zonder de patiënt pijn te doen – met behulp van plaatselijke verdoving en een snelle boormachine. Sommige tandartsen gebruiken nu lasers of cariëngels om het vernietigde weefsel op te lossen. Dit kan het boren en de verdoving verminderen of elimineren. Bij kinderen controleert de tandarts met name de pas gegroeide kiezen op scheuren of kuiltjes in het kauwvlak die moeilijk te reinigen zijn met een tandenborstel. Hij kan aanbevelen om het aangetaste gedeelte van de tand te bedekken met een afdichtmiddel om het tandoppervlak glad en gemakkelijk schoon te maken en het te beschermen tegen tandbederf.

Bij volwassen patiënten probeert de tandarts met name tandvleesproblemen te voorkomen. Daarom zal hij geharde tandsteenafzettingen afschrapen. Aangezien de meeste van deze gebieden vaak worden verwaarloosd tijdens het borstelen, kan de tandarts je aandacht vestigen op deze gebieden en je helpen je poetstechniek te verbeteren. Sommige tandartsen verwijzen hun patiënten voor deze belangrijke service door naar een opgeleide mondhygiënist.

Hoe vaak gaat je naar de tandarts voor eerdere ziekten?
In sommige gevallen kan de jaarlijkse controle bij de tandarts te weinig zijn. Patiënten met een ontstekingsziekte van het tandvlees en parodontitis (parodontitis) hebben vaak meerdere tandheelkundige controles met kortere tussenpozen nodig. Professionele tandreiniging is ook vaak nodig om voortijdig verlies van verder gezonde tanden te voorkomen. Studies hebben aangetoond dat ongeveer 30 procent van alle volwassenen lijdt aan ziekten van het gebit. Vooral vaak getroffen zijn:

  • Diabetici; een slecht aangepaste bloedsuikerspiegel verergert de symptomen.
  • Mensen met een beperkt functionerend immuunsysteem
  • Rokers

Bespreek met je behandelend arts hoe vaak je naar de tandarts moet gaan. Hij bespreekt met je een preventief plan op maat van je individuele behoeften. Met consistente tandverzorging en regelmatige controles kun je je tanden misschien de rest van je leven lang behouden.