Gezondheid

Je hebt al een burnout, en dan moet je ook nog eens hulp gaan zoeken

Burnout
Geschreven door admin

De term burn-out is heel bekend, maar weten we ook wat een burn-out werkelijk is? We zien een burn-out gebeuren bij collega’s en denken niet dat het ons kan overkomen. Maar je krijgt een burn-out niet van de ene dag op de ander, het besluipt je.

Ontkenning is dan ook de eerste, onbewuste strategie.

We verwachten teveel van onszelf en het werk dat we doen is nooit goed genoeg. We voelen ons incompetent en niet op de juiste plaats. Het werk dat we doen wordt niet gewaardeerd of we krijgen te veel op ons bord.

Een stap verder en we erkennen zelf ook niet dat we gestrest zijn. ‘Ik ben gewoon moe’, of ‘het pestgedrag van mijn baas zorgt er voor dat ik me niet goed voel’. ‘Het komt niet door mezelf’, iedereen is tegen me’. Deze verklaringen worden meestal geloofd door de slachtoffers, en ze zijn vaak geheel of gedeeltelijk waar.

Het is moeilijk aan de veroorzakende situatie te ontkomen.

Als de burn-out veroorzaakt wordt door het werk lijkt ontsnappen niet mogelijk. Je moet immers morgen weer aan het werk. Je moet zorgen voor je familie en de hypotheek moet afbetaald worden.

Ook dit zijn drogredenen die we onszelf onbewust opleggen om weer aan het werk te gaan. De situatie is uitzichtloos en je bent gedoemd.

Burn-out begeleiding zoeken.

En met al die stress en dat hoofd vol ronddraaiende gedachten moet je hulp of burn-out begeleiding gaan vinden.
Daar hoef je bij je werkgever, enkele uitzonderingen daargelaten, niet mee aan te komen. De meeste bedrijven hebben niet eens in de gaten dat hun werknemer meer stress te verwerken krijgt dan mogelijk is. Als je zelf of een van je familieleden, je partner denkt dat je aan een burn-out bezig bent zoek dan begeleiding buiten de kring van de oorzaak. Via de huisarts kun je mogelijk een afspraak maken voor burn-out begeleiding via de publieke gezondheidszorg.

Het is echter wel belangrijk ook je werkgever op de hoogte te stellen. Alleen wanneer de werkgever echt begrijpt dat er iets mis is in zijn bedrijf kan er iets aan gedaan worden. De pestende baas of chef zal alleen op zijn vingers getikt worden als duidelijk wordt dat het pestgedrag door hem geïnitieerd wordt.

Ondertussen zelf op zoek gaan naar een permanente oplossing, ander werk op een wat lager niveau proberen te vinden bijvoorbeeld, is ook noodzakelijk. Alleen een vakantie plannen is meestal niet genoeg.