Gezondheid

Lenzenvloeistof

Lenzenvloeistof
Geschreven door admin

Met lenzenvloeistof houd je je contactlenzen schoon en fris. De vloeistof zorgt er bovendien voor dat het hoornvlies de lenzen niet afstoot, maar dat die op hun plek blijven. Met lenzenvloeistof heb je altijd goed zicht, mits je uiteraard wel de goede vloeistof gebruikt.

Voor elk type lens een geschikte vloeistof

De goede lenzenvloeistof dus, bijvoorbeeld voor je harde of voor je zachte lenzen. Overigens zijn er tegenwoordig ook alles-in-één vloeistoffen, die je zoals de naam al doet vermoeden kunt gebruiken bij harde en zachte lenzen.  In z’n algemeenheid kun je zeggen dat lenzenvloeistof je lenzen schoon en fris houden. De vloeistof voor maandlenzen zorgen er eveneens voor dat jij de contactlenzen comfortabel kunt dragen terwijl ze er ook voor zorgen dat je ogen gezond blijven. In bepaalde gevallen dien je bij speciale contactlenzen ook een speciale contactlenzen vloeistof te gebruiken. Ga nooit zelf experimenteren als je niet precies weet welke vloeistof je moet gebruiken, maar raadpleeg dan altijd eerst de specialist.  Er is voor elk type lens geschikte lenzenvloeistof verkrijgbaar. 

De meer fasen vloeistof: voor een effectievere manier van reinigen

De onmisbare vloeistof reinigt bovendien je ogen, zorgt zoals gezegd voor comfort en biedt gemak. Wat betreft het comfort is dat sterk afhankelijk van de samenstelling van de vloeistof en gemak leveren die vloeistoffen die de lenzen al reinigen door de lens heel simpel in de vloeistof te leggen. En zo kun je alles rondom de lenzenvloeistof wel maatwerk noemen, want dat is het. Behalve de alles-in-een vloeistof en de vloeistof speciaal voor harde en zachte lenzen heb je ook nog de meer fasen vloeistof. Deze vloeistof blijken in de praktijk effectiever in het reinigen van de lenzen. 

Je hebt maar een paar ogen

Je hebt maar een paar ogen en dus is het zaak altijd goed om te gaan met alles wat met je ogen te maken heeft en dus ook met contactlenzen en de bijbehorende vloeistof.  Zo is het verstandig om het standaard bijgeleverde lenzendoosje bij elke nieuwe fles lenzenvloeistof te vervangen. Daarnaast is het handig ook goed in je oren te knopen dat je de vloeistof niet bewaart bij temperaturen die lager zijn dan vier graden of die hoger liggen dan 25 graden. Nog iets: wijzig niet eigenhandig je vloeistof, doe dit alleen op advies van een specialist.

Vraag de specialist

Het is zeker ook niet verstandig om je vloeistof over te gieten in bijvoorbeeld reisflesjes. Doe je dat, dan kan de mate van steriliteit niet meer gegarandeerd worden en bestaat de kans op infecties. Wellicht is het tijdens de vakantie toch al verstandiger te kiezen voor daglenzen. De vloeistof werkt immers vaak niet of minder goed bij temperaturen die boven de 25 graden liggen, iets dat op je vakantieadres nog weleens het geval wil zijn. De beschikbare merken? Iedereen biedt tegenwoordig vloeistof aan, zo lijkt het wel want je kunt tegenwoordig prima een beroep doen op minder bekende aanbieders. Wat dat betreft hebben de lenzen en de vloeistof zich de afgelopen jaren sterk ontwikkeld.