Gezondheid

Kalknagels, hoe komt u hieraan en wat is er aan te doen?

Geschreven door admin

Kalknagels zijn erg vervelend en zijn hardnekkig om te verwijderen. Kalknagels ontstaan vaak in de winter, aangezien de meesten van ons dan schoenen dragen. Hoe kunnen deze kalknagels worden vermeden en nog interessanter hoe krijgt u deze nagels weer weg?

Oorzaken van kalknagels
Kalknagel heeft eigenlijk niets te maken met kalk. Het is eigenlijk een schimmelinfectie dat is doorgedrongen tot in de nagel. Een schimmelinfectie ontstaat vaak doordat het vochtig is bij de tenen en daarmee bij de nagels. Sommige mensen krijgen bijvoorbeeld eerst een schimmelinfectie op de voet en vervolgens loopt dit door naar de nagels.

– Schoenen en sokken
Een oorzaak kan zijn dat niet de juiste schoenen worden gedragen. Schoenen moeten voldoende ruimte overlaten voor je tenen om vrij te bewegen. Ook in openbare ruimtes zoals bij zwembaden is het goed om bijvoorbeeld slippers te dragen. Een schimmelinfectie is namelijk erg besmettelijk. Wanneer sokken niet elke dag schoon worden aangetrokken is het mogelijk dat u hier ook schimmel van krijgt. Het is daarom van belang om elke dag schone sokken te dragen.

– Verzorging van nagels en voeten
Wanneer nagels en voeten gevoelig zijn voor schimmels, is het goed om ook het verzorgen van de voeten en nagels goed bij te houden. Probeer daarom bijvoorbeeld naar de pedicure te gaan om kalknagels te verwijderen of juist te voorkomen. Slechte verzorging stimuleert juist de schimmel. Of probeer juist een speciale antischimmel crème of kalknagelpen.

Kalknagel- en schimmelverwijdering
Uiteindelijk komt het erop neer dat het verhelpen van deze infectie zit in het verzorgen van de voeten en in het vermijden van vochtige ruimtes. Mocht de schimmel toch niet weggaan, dan is het wel goed om toch door te zetten en eventueel advies te vragen bij uw lokale drogist.