Uncategorized

Mentale gezondheid

Geschreven door admin

Je hoort er de laatste tijd steeds meer over in t nieuws, mentale gezondheid wordt steeds belangrijker! Maar wat is mentale gezondheid nu eigenlijk en wat kun je doen om aan je mentale gezondheid te werken. Mentale gezondheid is enerzijds de afwezigheid van geestelijke of psychologische aandoeningen en anderzijds een staat van mentaal welzijn.

Afvallen

Je zou misschien denken dat afvallen alleen draait om de getallen op de weegschaal en dus je lichamelijk welbevinden. Niets is minder waar, voor afvallen heb je namelijk ook de juiste mindset nodig. Kijk bijvoorbeeld naar alle mensen die het nieuwe jaar ingaan met het goede voornemen om wat kilo´s kwijt te raken. De eerste week van januari komen ze meestal goed door, daarna begint het echter al wat lastiger te worden. Deze mensen willen snel resultaat zien, wanneer dit echter niet het geval is zullen ze terugvallen in oude patronen. Twee begrippen die hierbij horen zijn intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie. Wanneer iemand zegt ´ik wil afvallen omdat ik weer in die ene mooie broek wil passen´ spreken we over extrinsieke motivatie. Dit zijn dan ook meestal de mensen die na een week of twee de moet opgeven. Intrinsieke motivatie is bijvoorbeeld ´wanneer ik wat kilootjes kwijt ben zal ik mij een stuk gezonder en gelukkiger voelen´. Het klinkt misschien makkelijk maar het vinden van intrinsieke motivatie is heel erg lastig. Wanneer je toch wat kilootjes kwijt wil zou je de hulp van een diëtiste uit Enschede kunnen vragen.

Arbeidsre-integratie

Misschien niet het eerste waar je aan denkt bij mentale gezondheid. Maar bij arbeidsre-integratie draait het om meer dan fysieke, werk gerelateerde en financiële facetten. Afhankelijk van de reden komt mentale gezondheid vaak kijken bij een re-integratie traject. Ook hierbij kun je hulp inschakelen van professionals, zij zullen een plan van aanpak maken aangepast op jouw situatie. het doel is om cliënten in staat te stellen om hun werk te hervatten en hun toekomst opnieuw vorm te geven.