Gezondheid

Podotherapie

Podotherapie
Geschreven door admin

Je kunt geen medium openen of er wordt ons verteld dat we meer moeten bewegen en sporten. Maar wat nou als je al de bij de meest eenvoudige dagelijkse activiteiten lichamelijke klachten hebt. Rugpijn, last van de heupen, pijn aan de knieën of enkels. Meestal ontstaan deze klachten door problemen aan de voet en kan een bezoekje aan de podotherapeut u snel van de klachten af helpen.

Hoe gaat een podotherapeut te werk?

Voetproblemen kunnen chronische vormen aannemen wanneer je de klachten niet snel laat behandelen. Een podotherapeut kan in een analyse meestal snel vaststellen waar de problemen aan de voet vandaan komen. Meestal komen voetklachten voort uit de kleine dingen waar je helemaal niet aan denkt. Bijvoorbeeld de manier van veterstrikken, de schoenen die je aan trekt, of de manier van lopen. Een schoen/veterstrik advies kan dan al volstaan en indien nodig zal de podotherapeut een aantal oefeningen voorschrijven. Wanneer de klachten minder eenvoudig te verhelpen zijn kan de podotherapeut doorverwijzen naar een andere specialist, zoals de fysiotherapeut of orthopedisch schoenmaker of de sportpodotherapeut.

Wat doet een sportpodotherapeut?

Problemen aan de voet kunnen ook ontstaan door het sporten. Dan kun je terecht bij de Sportpodotherapeut. De sportpodotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van voetblessure ontstaan door het sporten. Deze specialist heeft een brede kennis van sport en weet precies welke schoeisel, ondergrond, attributen en belasting een bepaalde sport vergt. Men kan zich pas sportpodotherapeut noemen als je daarin afgestudeerd bent. De studie kan o.a. gevolgd worden in Enschede en Eindhoven. De sportpodotherapeut kan voetproblemen op verschillende manieren behandelen. Als het gaat om acute klachten dan kan de sportpodotherapeut tape aanbrengen om de klachten te verminderen. Andere behandelingen die de sportpodotherapeut voor zowel korte als lange termijn kan uitvoeren zijn:
– Vilttherapie
– Instrumentele behandeling
– Nagelbeugel aanbrengen
– Sportinlays

Waar is de podotherapeut te vinden?

In Nederland kan in principe elke gediplomeerde podotherapeut een praktijk openen. Wanneer je de certificaat bij de Nederlandse vereniging voor Podotherapeuten hebt bemachtigd mag je in heel Nederland, van Rotterdam tot Den Haag en van Enschede tot Groningen, een praktijk openen. Ook kan je de podotherapeut in een medisch centrum, zoals een ziekenhuis vinden.