Gezondheid

Samen gezond en in beweging blijven

Geschreven door admin

Dat bewegen gezond is weet iedereen wel. Daarom is het ook belangrijk om in beweging te blijven. Maar het is niet alleen het bewegen, ook de buitenlucht is gezond. Zonlicht en mensen, de indrukken van de omgeving. Alles draagt bij aan een mentale gezondheid en ook dat is natuurlijk ontzettend belangrijk. Voor iedereen. Het kan helaas voorkomen dat het moeilijker wordt om zelfstandig in beweging te blijven of om zelfstandig buiten te zijn. Een duofiets kan dan uitkomst bieden.

Wat is een duofiets?

Een duofiets stelt mensen in de gelegenheid om buiten te komen. De doelgroep zijn mensen die of niet zelfstandig naar buiten kunnen of mensen die minder goed ter been zijn. Omdat deze fiets twee zitplekken heeft is hij dus geschikt voor twee personen. Net zoals een gewone fiets zit men rechtop. Aan de linkerkant zit de persoon die trapt en stuurt. De bijrijder kan indien gewenst mee trappen maar dat is niet nodig. De versnelling is wel aan te passen om waar mogelijk mee te bewegen. Omdat de fiets door een persoon gereden en bestuurd wordt is het dus goed mogelijk om ergens naartoe te fietsen en iemand op te pikken, samen een rondje te maken en weer op huis aan te gaan.

Veiligheid of oma voorop

De fiets is aan te passen zodat u voorop een derde persoon mee kunt nemen om te toeren. De mand voorop wordt dan vervangen door een zitting, zo kan oma bijvoorbeeld ook een rondje maken door de stad. Ook is er de mogelijkheid om meer veiligheid aan te brengen op de fiets en zitplaatsen. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een rugleuning te laten plaatsen, of een gordel. De zadels zijn te vervangen door zittingen als de passagier niet mee kan fietsen. Omdat de fiets stabiel is, vier wielen heeft en u naast elkaar zit kan de fiets niet omvallen. Een veilige eigenschap voor een vervoersmiddel, met name als de passagiers wat meer kwetsbaar zijn.

Legio mogelijkheden

Achterop de duofiets kan een rolstoel meegenomen worden, dit biedt de mogelijkheid om te voet verder de gaan. Maar niet alleen voor mensen die slechter ter been zijn is de duofiets een uitkomst. De fiets maakt het ook mogelijk dat mensen die dat normaal niet zelfstandig kunnen nu toch deel kunnen nemen aan het verkeer. Samen met een begeleider worden er uitjes gemaakt om de horizon te verbreden en indrukken op te doen. Gezellig samen fietsen is nu dus echt een veilige mogelijkheid voor iedereen.