Medicijnen

Tips voor het gebruik van medicijnen

Geschreven door admin

Helaas ontkomen we er niet altijd aan: bijna iedereen slikt zo nu en dan wel medicijnen. Maar hoe ga je eigenlijk verantwoord om met medicijngebruik?

Slik niet onnodig medicijnen

Het klinkt misschien als een open deur voor veel mensen, maar medicijnen zijn eigenlijk helemaal niet goed voor je. Vaak hebben medicijnen bijwerkingen die je lang niet altijd zelf merkt. Zo kunnen bacteriën resistent worden als we teveel antibiotica gebruiken en kunnen sommige medicijnen hun werking verliezen wanneer ze te vaak geslikt worden. Ook kan het zijn dat je afhankelijk wordt van zelfs maar de eenvoudigste medicijnen. Wanneer je bijvoorbeeld te vaak neusspray gebruikt raak je daaraan verslaafd. Natuurlijk kun je dan nog wel zonder neusspray, maar je neus raakt dan gewend aan de neusspray waardoor je neus altijd dichtzit wanneer je geen neusspray gebruikt. Kortom: slik alleen medicijnen als het echt nodig is.

Lees de bijsluiter

De bijsluiter bevat vaak informatie die we al weten, maar niet zelden staat er zeer waardevolle informatie in. Lees daarom altijd de bijsluiter en volg die ook goed op. De bijsluiter is er immers niet voor niets! Breek en hak medicijnen ook niet zomaar doormidden als je ze niet heel door kunt slikken. Soms staat in de bijsluiter dat dit geen probleem is, maar bij sommige medicijnen kan dit de werking beïnvloeden.

Hanteer de aanbevolen dosering

Op de verpakking van de medicijnen plakt de apotheek een sticker met de dosering die voor jouw situatie aangeraden is. Houd die dosering strak aan! Sla niet zomaar een dosering over als de arts daar niet iets over gezegd heeft en slik zeker geen dubbele dosis. Is een medicijn weer naar buiten gekomen door bijvoorbeeld braken? Lees dan in de bijsluiter wat je moet doen. Soms moet je dan een dosis overslaan en niet nogmaals een dosis nemen. Voorkom een overdosering en lees de bijsluiter!