Diëten

Het verschil tussen Vetpercentage Verlagen en afvallen

Geschreven door admin

Het verlagen van de vetpercentage wil zeggen dat het totale lichaamsvet afneemt. Een gezond vetpercentage is afhankelijk van onder andere het geslacht en de leeftijd.

 Voor mannen wordt bijvoorbeeld over het algemeen 15% vet als gezond gezien en bij vrouwen rond de 25%. Bij deze percentages ziet men er gezond uit en heeft men ook vaak een gezond gewicht. Wat is dan het verschil met afvallen?

 Uiteraard is vet verminderen ook afvallen. Maar bij afvallen is men geneigd om te denken aan snel zoveel mogelijk gewicht kwijt raken. En gewicht kwijtraken kan ook door vocht en spiermassa kwijtraken. Dat laatste wil men natuurlijk niet, omdat dit juist ervoor zorgt dat de stofwisseling sneller is. Daarnaast ziet een lichaam met aardig wat spiermassa er beter uit dan met minder spiermassa. Bovendien betekent het dat er een chronisch tekort is aan voedingsstoffen en met name eiwitten.

Eiwitten zorgen ervoor dat (spier)weefsel in tact gehouden wordt. Bij een tekort aan eiwitten kan het lichaam de spiermassa niet in stand houden en zal het juist de eiwitten uit de spiermassa gaan opmaken.

 Probeer altijd een voedingspatroon te hanteren waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit zorgt ervoor dat je op een gezonde manier vet kwijtraakt, zonder spiermassa afname. Vooral eiwitten zorgen hiervoor. Genoeg koolhydraten zorgen er voor dat je voldoende energie hebt en de vetten zorgen ervoor dat je hormoonstelsel in balans blijft. Bij koolhydraten is het verstandig om vooral vezelrijk te eten. In groentes zitten veel vezels, maar ook in volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. Verder kun je bij vetten liever transvetten en verzadigde vetten vermijden om het LDL-cholesterol te beperken.

 De beste manier om een dergelijk voedingspatroon te krijgen is om kritisch te kijken naar wat je dagelijks eet. Als je het moeilijk vindt om dit te ontdekken kun je een voedingsconsulent hiervoor inschakelen.