Haarverzorging

Waar je op moet letten voor het voorkomen van hoofdluis

Geschreven door admin

Hoofdluizen, als ouders met een kind op de basisschool is het waarschijnlijk één van de grootste frustraties van dit moment. Niet alleen is het heel vervelend voor jouw kind om hier last van te hebben, maar de hoofdluis kan ook nog eens verspreid worden naar andere leden van het gezin. Broers, zussen, vrienden, ouders… iedereen kan hierdoor last krijgen van hoofdluis. Logischerwijs wil je er daarom alles aan doen om hoofdluit te voorkomen. Aan de hand van de onderstaande tips is het mogelijk om dit voor elkaar te krijgen.

Controle

Hoofdluis is zeer besmettelijk, wat meer dan genoeg reden is om te trachten hoofdluis bij kinderen te voorkomen. Door middel van controle kun je hoofdluis ontdekken en er voor zorgen dat je maatregelen neemt om verspreiding van de hoofdluis te voorkomen. Je kunt zowel zelf het haar van je kinderen controleren als dat dit op school kan plaatsvinden aan de hand van luizenmoeders. Het effectiefst controleer je de hoofdhuid op luizen door middel van een luizenkam. Zo voorkom je besmetting en kun je de hoofdluis effectiever aanpakken.

Licht scholen in

Wanneer je na een controle ontdekt dat jouw kind last heeft van hoofdluis, is het van belang de school hierover in te lichten. Hierdoor kan de verspreiding van hoofdluis beter voorkomen worden. Daarnaast leidt dit tot controles, waarbij misschien andere gevallen van hoofdluis aan het licht komen. Ook dit zal er voor zorgen dat hoofdluis bij meerdere kinderen voorkomen kan worden.

Bescherm lange haren

Meisjes hebben een grotere kans om last te krijgen van hoofdluis. Dit komt omdat zij lange haren hebben. Zeker wanneer lange haren los gedragen worden, is de kans groter dat je met hoofdluis besmet raakt. Daarom is het aan te raden om lange haren altijd in een staart of vlecht te doen.