Gezondheid

Waarom de sauna in na het sporten?

Geschreven door admin

Vele sportscholen bieden tegenwoordig als faciliteit voorziening de sauna aan. Maar waarom eigenlijk? Naast dat het enorm lekker en ontspannend is zijn er ook nog andere redenen waarom jij van de sauna gebruik moet maken. Wij leggen hieronder uit waarom je na het sporten de sauna in moet duiken!

Goed voor je lichaam!

De sauna betekent de hitte in! Je wordt blootgesteld aan hoge temperaturen en gaat ervan zweten. Dit verhoogd je ademhalingscapaciteit. Ook zorgt deze extreme hitte ervoor dat  de poriën van de huid open gaan en het verwijdt de bloedvaten. Hierdoor kan je afval- en gifstoffen beter afvoeren. Tevens krijgt je spieren meer zuurstof, wat leidt tot fittere spieren na een intensieve krachttraining. Helaas zal je na een saunabezoek nooit meer spierpijn krijgen. Toch is het wel een fijne beloning na een harde workout!

Goed voor je geest

Het sauna gebruikt heeft nog een positieve eigenschap: er komt endorfine -lichaamseigen geluksstoffen- vrij! Zo kan de sauna helpen bij lichte depressie of chronische vermoeidheid. De sauna wordt door de meeste ook als zeer ontspannen ervaren en maakt je geest rustig. Heb je een intensieve training gehad en moet je straks gaan slapen? Een sauna is dan een fijne manier om af te bouwen. De sauna is dus goed voor je lichaam en gemoedstoestand!

De methode

Als je na flink wat beweging gebruik wilt maken van een sauna is het wel van belang dit op de juiste manier te doen! Zo is het heel belangrijk om voldoende water te drinken. Je hebt al genoeg gezweet van het sporten en de sauna zal je ongetwijfeld ook laten zweten. Keep hydrated dus!

Voordat je aan je sauna bezoekje begint, is het goed om eerst even te wachten totdat je afgekoeld bent. En ook als je uit de sauna komt, is dit ook belangrijk. Dit kan bijvoorbeeld door een verfrissende koude douche te nemen! Plan je sauna bezoekje niet te lang, ongeveer zo’n 10 à 15 minuten. Dit om te voorkomen dat je lichaam niet je spieren weer gaat gebruiken als energie.

Heb je thuis een eigen gym, of loop jij graag hard of fiets jij vanaf huis de Tour de France? Dan kan je ook een eigen sauna kopen! Op deze manier heb je ook geen last van vreemden en wel profijt van alle voordelen van de sauna!