Gezondheid

Wat is Vision quest

Weleens van een vision quest gehoord? Dit was aanvankelijk een belangrijk ritueel dat alleen belangrijk was binnen de rijke Noord – Amerikaanse Indiaanse traditie. Om antwoorden te vinden op problemen die binnen een stam heersten of bij een keerpunt in het leven werden (en worden nog steeds) deze rituelen uitgevoerd. Een vision quest vindt plaats ter markering van het feit dat de kinderjaren ingeruild worden voor de puberteit; de adolescent wordt volwassen. Vision quest is tegenwoordig al lang niet meer alleen iets dat speelt binnen de Noord – Amerikaanse Indiaanse traditie.

Vision quest heeft nu een bredere betekenis
Tegenwoordig kent vision quest een bredere betekenis en maakt het onderdeel uit van verschillende culturen, tradities, geloven, ceremoniën en ook leerstellingen. Aan de betekenis, respect voor de traditie, wordt uiteraard niet getornd. Lange wandelingen, vasten, onthouding van slaap; het kunnen zomaar onderdelen zijn van een vision quest, een geheel van loutering en zuivering. Ook alleen zijn in de wildernis (vrij vertaald: jezelf vinden) is een belangrijk onderdeel.

Antwoord op belangrijke levensvragen
Een vision quest is een zoektocht die je advies moet geven, je jouw waarheid moet brengen. Het moet antwoorden geven op voor jouw belangrijke levensvragen als wie ben ik precies en waarom besta ik? Je geeft de controle tijdens een vision quest volledig uit handen en bent dus zeer kwetsbaar. Voor bepaalde mensen kan alleen dit idee al angstaanjagend zijn.

De batterij moet weer vol
Vaak liggen veranderingen, uitdagingen, overgangen en veranderde situaties ten grondslag aan de redenen waarom mensen voor een vision quest kiezen. Deze mensen voelen vaak de noodzaak om geestelijk gereinigd te worden. Of anders: de batterij moet weer vol. Bovendien hopen mensen door een vision quest zelfvertrouwen te hervinden of om juist meer bescheiden te werk te gaan of om sterker te worden.

Een niet te omschrijven gevoel
Wat dan eigenlijk de uitvoering van het ritueel precies inhoudt? Het ritueel bestaat uit een aantal kernpunten; deelnemers begeven zich in de vrije natuur (staat voor eenzaamheid), nemen geen voedsel (leegte) en worden blootgesteld aan de natuurlijke elementen (kwetsbaarheid). Je bent volledig op jezelf aangewezen, je mediteert in een cirkel en lijdt honger; gevoelens en ervaringen die diepzinnige inzichten en visioenen opleveren. Doorgaans wordt het vasten als het moeilijkste van alles ervaren. Nog iets; de eenzaamheid dien je zittend door te brengen terwijl je gezangen aanhef, mediteert of wellicht bidt. Je doet wat in je opkomt en alleen jij voelt wat er van binnen bij je gebeurt, volgens deelnemers een niet te omschrijven gevoel.

Ultiem geneesmiddel
Vision quest wordt door mensen ook wel het ultieme geneesmiddel voor ziel, geest en lichaam genoemd. Anderen trachten door vision quest de waanzin uit de wereld van nu te halen en terug te keren naar het universum en de ware aard. Hoe dan ook, van vision quest wordt verondersteld dat het een helende werking heeft. Besef wel dat om aan een vision quest deel te nemen je in staat moet zijn te vasten en dat je bestand bent tegen eenzaamheid. Ook is het verstandig enige kennis van spiritualiteit te hebben.