Gezondheid

Wat is een glucosemeter? En hoe werkt het?

Geschreven door admin

Een glucosemeter is een klein apparaatje waarmee de glucoseconcentratie in het bloed van men gemeten kan worden. Het meten van deze waarde gaat erg gemakkelijk en kan je gewoon zelf doen. Een glucosemeter wordt gebruikt door mensen met diabetes, zowel type 1 als 2.

Hoe werkt een glucosemeter?

Een glucosemeter werkt eigenlijk heel gemakkelijk. Met een prikje wordt er een klein druppeltje bloed op een teststrip geplaatst. Deze diabetes teststrips reageren op het glucose dat aanwezig is in het bloed. Nadat dit stripje in het apparaatje wordt gedaan komt er binnen enkele seconden een uitslag uit.

Voor wie is een glucosemeter geschikt?

Niet iedereen met diabetes gebruikt z’n glucosemeter. Voor mensen die insuline inspuiten is dit apparaatje onmisbaar. Je kan namelijk met deze meter op ieder moment kijken hoe het is met het glucosegehalte in je bloed. Het is altijd verstandig om in de gaten te houden wat het niveau van het insuline is.

Wordt dit apparaat vergoed door de zorgverzekeraar?

Alleen voor mensen die insuline gebruiken kunnen bij zorgverzekeraars terecht voor een vergoeding van dit apparaat. Het apparaat op zich is helemaal niet zo heel duur. Voor ongeveer €50 heb je een goede glucosemeter. Echter zijn de teststrips een stuk duurder, deze kosten al snel €1 per stuk. De kosten hiervan kunnen dan ook aardig oplopen bij regelmatig gebruik.

Verschillende meters

Er zijn talloze verschillende glucosemeters te vinden. Echter hebben ze allemaal hetzelfde doel en zijn ze allemaal goed getest. Wij adviseren om te kiezen voor een meter in de middenklasse als het om de prijs gaat. Dan zit je altijd wel goed. Lees ook reviews en ervaringen van anderen.