Ogen

Waarom een ooglidcorrectie niet wordt vergoed

Oog
Geschreven door admin

Veel mensen geloven dat elke medische ingreep zomaar onderdeel uitmaakt van het verzekeringspakket van de zorgverzekeraar. Dit is vaak helaas niet het geval en dat geldt vooral voor plastisch chirurgische ingrepen zoals een ooglidcorrectie.

Zorgverzekering

Bij elk soort medische ingreep is het belangrijk om te weten of je hiervoor verzekerd bent. Vaak zitten basis medische ingrepen in de basisverzekering waar iedereen voor verzekerd is. Sommige medisch behandelingen worden dan weer (deels) vergoed via de aanvullende verzekering. De vraag is dan simpel, welke ingrepen worden sowieso niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Plastische chirurgie

De meest voorkomende medische ingrepen die nooit worden vergoed zijn de plastische chirurgische behandelingen. Deze tak van chirurgie wordt vooral gebruikt door mensen die een plastische behandeling willen ondergaan om cosmetische beweegredenen. Voor dit soort zaken is er dan geen reden voor een medische noodzakelijkheid maar is dan cosmetisch van aard.

De klinieken waarvoor je hier terecht kan zijn privéklinieken. Ziekenhuizen doen deze cosmetische ingrepen over het algemeen niet omdat zij de vraag naar deze ingrepen niet aankunnen omdat hun aandacht op medische noodzaken is gevestigd. Zij kunnen wel behandelen bij medisch noodzakelijke plastische ingrepen maar ook hiervoor zijn de privéklinieken heel geschikt.

Ooglidcorrectie vergoeding

Een ooglidcorrectie wordt ook om deze reden niet vergoed door de zorgverzekeraar. Iemand die iets aan het uiterlijk wil veranderen zal dan ook de volle prijs zelf moeten betalen.

Alhoewel een boven ooglidcorrectie de meest gangbare behandeling is bij een oogkliniek en er sprake mag zijn van meer routine, is de prijs ondertussen ook wel schappelijk geworden. Maar nog steeds heeft een cliënt te maken met een privékliniek met chirurgische specialisten en daar zit wel een prijskaartje aan vast.

Ooglidcorrectie wel vergoed

Een ooglidcorrectie vergoeding kan in sommige gevallen wel (deels) worden toegekend door de zorgverzekeraar. Zoals al duidelijk is komt hier een medische noodzaak bij kijken dat aanleiding geeft voor de ingreep.

De noodzaak voor een medische ingreep (dus niet cosmetisch van aard) bij een ooglidcorrectie stelt wel de eis dat het bovenooglid zodanig is verzakt dat deze tegen of over de pupil heen komt te hangen. Hierdoor wordt het zichtveld zodanig beperkt dat het zelf gevaarlijk is om dit niet te behandelen. Om die reden mag er wel sprake zijn van een medische noodzaak en wordt de ooglidcorrectie vergoed.

Kosten ooglidcorrectie

Bij een oogkliniek voor ooglidcorrecties zijn er standaard twee soorten ingrepen: bovenooglidcorrectie en onderooglidcorrectie. Voor beide ingrepen geldt een andere prijs:

  • Een bovenooglidcorrectie varieert van € 600 – € 900 euro oog
  • Een onderooglidcorrectie varieert van € 1200 – € 1800 per oog

Hoeveel er wordt vergoed hangt af van welke zorgverzekering je hebt en waar je die hebt. Dus voordat je begint aan een ooglidcorrectie is het verstandig om te kijken naar de voorwaarden bij jouw zorgverzekeraar en of je in aanmerking kan komen voor een medische noodzaak.

Dit kun je overigens ook tijdens het (vaak gratis) eerste consult bespreken bij de oogkliniek waar je de behandeling wilt laten doen.